Fibromyalgia-leírása és kezelése

Fibromyalgia szindróma-FMSFibromyalgia egy nem-gyulladásos szenvedés, amely áll a krónikus fájdalom, diffúz elterjedt az egész szervezetben, csökkentett fájdalomküszöböt, és néhány konkrét ponton, fájdalmas nyomást, és számos egyéb tünetek jelenléte társított: fáradtság, kognitív diszfunkció, alvási zavarok, szorongás, depresszió, stb.

Eltérően más reumás megbetegedések, fájdalom Fibromyalgia nem honosított szigorúan az ízületek, és nem kíséri ízületi duzzanat, kivéve, ha történik egy beteg reumatikus betegség velejárója gyulladásos (pl. rheumatoid arthritis).

Bár a Fibromyalgia nem új betegség, hosszú ideig tartották a reuma psihogenic alapuló kezeletlen mentális zavarok. 1976-ban bemutatja a Fibromyalgia Hench, kezdve a ciklus fibrozita által Gowers 1904-ben szenvedő betegek resimteau fájdalom-nél érint-ból néhány pontot, hiányában a helyi gyulladások fény leírására használt kifejezés. Ezt követően anatómiai helyen van leírva ezek a fájdalmas pontok lesz kritériumok a betegség osztályozása.

Fájdalom-all-overFibromyalgia van számos más szenvedés közepette, akinek társítva, mint például a közös vonások: krónikus fáradtság szindróma, irritábilis bél szindróma, migrén, dismenoreea, részeként egy csoport betegségek központi érzékennyé jellemzi.
Központi érzékennyé folyamatában egy megváltoztatása, a fájdalom feldolgozásának a központi idegrendszer mechanizmusait. Ennek eredménye egy fokozott érzékenység, a fájdalom, ami lefordítja a klinikai hiperalgeziei megjelenése (aránytalanul nagy fájdalom lány fájdalmas inger releaser) és alodiniei (ösztönzés, amely nem ártalmas, és nem általában okoz, fájdalom-ex. érintése által kiváltott fájdalom).

Fibromyalgia fájdalmas pontok tulajdonképpen egy megnyilvánulása az alodiniei, a beteg leírja fájdalmat, a nyomást fejtenek ki az orvos, egyes területeken a test. Hiperalgezia és a alodinia 2-senibilizarea és perifériás mechanizmusok alapulnak. Perifériás túlérzékenységet magában foglalja a fokozott érzékenység perifériás receptorok (pl. bőr) fájdalom-történik például, amikor mi éget a bőr.

Központi érzékennyé magában növekedését érzékenység és izgalmas neuronok-a központi idegrendszer. Ez lehet miatt fokozott release anyagok stimuláló P anyag, glutamát, aszpartát, (ami a megnövekedett szintje kalcium belül az idegsejtek) és is csökkenti a vegyi anyagok a gátló szerepe a fájdalom, mint a GABA (gaba-sav-amino-vajsav) vagy a szerotonin.

Funkcionális változások az agyban, a fibromyalgia beteg tanulmányozták az elmúlt idők modern képalkotó technikák alkalmazásával, mint például a mágneses rezonancia (MRI) és a pozitron emissziós tomográfia (PET), hangsúlyozva több rendellenességek a csökkenő írásokat a fájdalom (az is, hogy megy az agy felé a periférián), valamint csökkenti a vér áramlását és az idegi aktivitás bizonyos agyi területeken fájdalom feldolgozásának részt.

Is van egy kapcsolat a krónikus fájdalom és alvászavarok. Alvás közben végzett kiegészítő tanulmányok azt mutatják, hogy azoknál a betegeknél, fibromyalgia, ízérzészavar (nem-REM-alvás nélkül, álmok, repedezett, ahol alfa) társítva a tartós fájdalom, intepeneala hangsúlyozta.

Megállapították, hogy a fibromyalgia betegek egy zavar, a hipotalamusz-hipofízis-mellékvese mirigy. A három struktúrák (hipotalamusz, agyalapi mirigy és a mellékvesék), hormonok, alapján vesznek részt a szervezet reagál a stressz ellenőrzése. Fibromyalgia betegek van egy alacsony válaszul a stressz tengely, fordította: alacsony szintű kortizol és a növekedési hormon.

Okai nem teljesen ismertek. Megfigyelték, hogy sok beteg a fibromyalgia jelentést a tünetek megjelenése után egy traumatikus esemény vagy a fizikai stressz. Van egy tendencia, hogy a betegség, a családi támogatás, különösen a bennszülött vonalon összesítése. Egyes fertőző ágensek és incriminati, mint kiváltó, de a kapcsolat közöttük és a betegség nem igazolható.

Kockázati tényezők a női nem, kor (a legtöbb gyakran fordul elő, 20-55 év közötti, de a prevalenciája az életkorral nő), családban, a pszichoszociális stressz, gyulladásos betegségek folyó, rheumatoid arthritis, szisztémás lupus erythematosus, stb, a mentális zavarok, fizikai sérülések jelenlétét.

Tartalomjegyzék

  • Fibromyalgia-általános Leírás
  • Fibromyalgia: a tünetek
  • Radioimagistice és laboratóriumi vizsgálatok
  • A diagnózis a fibromyalgia
  • Kezelés
  • Fibromyalgia: Evolúció, szövődmények
  • Orvosi ajánlások

Fibromyalgia: a tünetek

A fő megnyilvánulása a betegség, a fájdalom. A betegség kezd lassan, először csak a lokalizált fájdalom (nyaki, ágyéki oszlop), később lesz diffúz. Ez a fájdalom diffúz érinti mindkét oldalán a test mind a felső és alsó rész, beleértve és axiális váz. Fájdalom nem követi a tipikus elosztási egy bizonyos idegrendszeri területen, de zavarok érzékenysége (zsibbadtság, bizsergés, érzés a meleg vagy hideg, helyi idő szerint) kell kísérnie. A beteg csont vagy izom fájdalom rendelt, megállapítva az egy romló fizikai megterhelés, stressz, alváshiány, éghajlati változások. Tünetek súlyosbíthatják reggel, redoare, együtt intepeneala reggel, és pihenés után hosszas lehet több, mint 1 óra, hasonló gyulladásos ízületi betegségek. Fáradtság is uralják a képet, a nem frissítő alvás. Általában a tünetek intenzitása változó, de általában nagyobb hangsúlyt, vezető jelölt funkcionális impotencia, normális társadalmi életet érintő. Míg a beteg társulhatnak, hangulati zavarok, a szorongás és a depresszió.

Intenstitatea szerint e három tünetek fájdalom, a szorongás és a depresszió, egy tanulmány 2003-ban Giesecke és közreműködők, fibromyalgia betegek 3 kategóriába osztva:
1) azok a legalacsonyabb a nyomásérzékenység magas küszöböt a fájdalom, a mérsékelt szorongás és a depresszió
2) azok a fokozott érzékenységet és a megnövekedett szintje a szorongás, depresszió
3) azok a megnövekedett fogékonyság a fájdalom, de jó irányít a fájdalom és az alacsony szint a szorongás és a depressziólarge_fibromyalgia01

Más kapcsolódó klinikai tünetek változatosak, és érdekli a több szervek és rendszerek a szervezetben:
-emésztő rendszer: hányinger, gyomor savasságát, ejtsd: bél árutovábbítási zavarok-hasmenés, székrekedés, krónikus hasi fájdalom, puffadás, hányás
-Urogenitális rendszer: krónikus kismedencei fájdalom, cystitis (gyulladás hólyag-fal), gyakori urinations gyakori, fájdalmas, más oka a fájdalom alatt menstruatiilor hiányában
-szív-és légzési rendszer, és a perifériás vaszkuláris: nem szív mellkasi fájdalom, gyors pulzus, légzési zavarok, alvás közben, Raynaud-szindróma
-szem-zavarok, szemkárosodás szárazra látvány
-neuropishic-migrén, krónikus fejfájás, alvászavarok, nehezen koncentrál és a memória zavarok, depresszió, szorongás, nyugtalan láb szindróma, stb.
-bőr-száraz bőr, viszketés, bőrkiütés, és szitáljuk.

Radioimagistice és laboratóriumi vizsgálatok

Nincsenek laboratóriumi vagy radiológiai vizsgálatok. Vizsgálatokat végeznek, hogy zárja ki más betegségek is debütált, hasonló módon: teljes vérkép, a VHS, a C - reaktív protein, a máj és a vese minták, izom enzim CK, LDH, szérum elektrolitok-nátrium, kálium, kalcium, magnézium, különösen hormonok-pajzsmirigy, rheumatoid faktor és antinukleáris antitestek csak, ha tünetei szuggesztív, lupus, polyarthritis vagy adagolás a d-vitamin.fibromyalgia fájdalom-a-tampaA megfelelő diagnózis legyen kizárt gyulladásos betegségek, mint például a rheumatoid arthritis, reumatikus szisztémás lupus erythematosus, polymyositis, polimialgia, stb., endokrin betegségek, fertőzések, rosszindulatú. A Fibromyalgia minden, a fent említett vizsgálatok általában normál tartományban vannak. Nagyon nagy gondot kell fordítani, ha vizsgálat felesleges és rheumatoid faktor antinukleáris antitestek, klinikai megnyilvánulásai, szuggesztív, hogy mindkét vizsgálat lehet pozitív, egyébként egészséges emberek jelentős számú archaelogists hiányát.

A diagnózis a fibromyalgia

Fibromyalgia: diagnózis, orvos reumatológus támaszkodik ACR 1990 kritériumok a betegség (elsősorban a klinikai vizsgálatok során, jelölje be a homogén érzékelésére tervezett kritériumok).

Időben jöttek a klinikai gyakorlatba, de van egy bizonyos határ--ból ezek kritériumok, elsősorban a változékonyság, a betegség a beteg-beteg, mind az ugyanazon beteg napról napra. Szerint ezeknek a kritériumoknak a fibromyalgia beteg be kell mutatniuk mindkét oldalán a test, a jobb és a bal felső és alsó osztály, a több mint három hónapig tartó fájdalmat beleértve és axiális váz (nyaki, háti oszlop, ágyéki).fájdalmas Fibromyalgia detail_fibromyalgia 18 pont

Szüksége is benyújtja a fájdalom, hogy legalább 11 18 pontot, tapogat az orvos. Ezek a pontok szimmetrikusan elosztott, mindkét oldalán a test szintjén: occiputului, nyaki, tövis feletti, trapézizom, elülső oldalsó part 2, könyök-, csípő-, oldal glutealis, mediális térd.
Vannak viták itt a változó nyomás alkalmazni, amikor az orvosok vizsgálata a beteg, hogy a fájdalmat a fibromyalgia betegek nem korlátozódik csak ezekre a területekre, tesztelt, és az a tény, hogy vannak emberek, hogy nem szenved Fibromyalgia úgy érzik, nyomás fájdalom. Egy másik kérdéskör az ACR, olyan régi, nem tartalmazza a főbb tünetek a betegség ilyen, alvászavarok, fáradtság és depresszió.

A javasolt új kritériumok a diagnózis tartja a fájdalom sugárzott több mint 3 hónapig tartó, de kicserélte a fájdalmas pontok egy lista a tünetek sírnod kell igazolnia a beteg és az orvos végzett, beleértve a diffúz fájdalom index (WPI-széles körben elterjedt fájdalom Index) és a súlyos tünetek (ÉER-tünet súlyossága skála) skálán. WPI-a beteg által készített területek maximális, 19, jelezze a múlt héten, minden egyes fogadó 1 pont területen. Az ÉER-4 kategória-nem-frissítő alvás fáradtság, kognitív és szomatikus tünetek betegségek (szív-és érrendszeri, emésztést, vizelet stb.) pontot kap 1-3 (0-nincs 1-tünetek, villogó fény, 2 közepes, 3-tartós, súlyos), állványok fel maximum 12 pont. WPI diagnosztikai kell több mint 7 és az ÉER, 5 vagy 3-6 WPI, SSS több mint 9.

Kezelés

tünetek-fibromyalgia-pronaturaNincs kezelés gyógyítani a betegséget. Kezelés célja a tünetek csökkentésére, és javítja az egészséget. A helyes megközelítés magában foglalja a nem gyógyszeres módszerek és farmakológiai vizsgálatok, attól függően, hogy a fájdalom és a kapcsolódó tünetek intenzitása. A nem gyógyszeres módszerek közé tartozik: hidrokinetotherapy, diplomát szerzett gyakorlat, masszázs, relaxációs technikák, pszichoterápia, fizikoterápiás és kognitív-viselkedésterápia.

Lehetséges, hogy kezdetben megkezdése gyakorolja, a fájdalom, hogy nagyobb hangsúlyt, tájékoztatni kell a beteg. A munka nem szakíthatják meg, azonban. Vannak olyan vizsgálatok azt mutatják, fibromyalgia betegek, akik mozog (aerobik, torna, víz-medencék meleg vízzel, nyújtás, úszás, gyaloglás vagy kerékpározás), hogy a jobb alakulását.

Fontos szerepet játszanak a kezelés fibromyalgia: rendelkezik az betegtől. Azt el kell fogadnia egy új életstílus, próbálják elkerülni a stressz, hogy fordítson kellő időben, a pihenés és alvás, továbbra is, vagy kezdődik a rendszeres testmozgás program (együtt fiziokinetoterapeutul dolgozzon ki egy tervet, gyakorlatok, hogy el lehet végezni otthon), hogy fenntart egy egészséges táplálkozás.

Alternatív gyógymódok úgy tűnik, nem alkalmas a kockázatokat, és tekinthető Adjuváns terápia fájdalom-ellenőrzési és a stressz: akupunktúra, qigong, jóga és tai chi. Tai Chi lehet egy megoldás azok számára, akik nem intenzívebb gyakorlását.

Gyógyszeres kezelés attól függ, hogy a klinikai megnyilvánulások.

A fájdalom control segítségével fájdalomcsillapítók-paracetamol (paracetamol), vagy anélkül a tramadol nem-szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek (pl. Naproxen, Ibuprofen, stb.). Nem ajánlott, glucocorticoizilor és erős opioid. Is vannak nem tanulmány támogatja a hosszú távú használata nem szteroid antiinflamatoarelor előnyeit.

A fájdalom és a fáradtság lehet használni visszavétel-gátlók antidepresszánsok a szerotonin- és noradrenalin-Duloxetine, Milnacipran, triciklikus antidepresszánsok-Amitriptilin, fluoxetin szerotonin-visszavétel gátlók szelektív-, javítja az alvást. A hatás a triciklikus antidepresszánsok a Fibromyalgia, független antidepresszáns hatásmechanizmusa, kisebb dózisban használják (pl. Amitriptilin 25 mg / nap).

Sajnos az emésztési mellékhatások és mérsékli a neuropszichiátriai szereket. Kettős reuptake gátló, a szerotonin és a noradrenalin is úgy néz ki hasonló triciklikus antidepresszánsok, semmilyen mellékhatást hatékonyságot. A leggyakoribb mellékhatások a hányinger és a fejfájás. Duloxetine a szájon át naponta kezdetben cate: aktív: 1 hét múlva adag nőhet, 60mg/nap. Milnacipran az adott az űrlap hány szóbeli 25 mg/nap, akkor 25 mg kétszer egy nap, és a karbantartás adag 50 mg 2-szer egy nap. Mindkét gyógyszer hagyták jóvá az USA-ban a fibromyalgia kezelésére:.

Antikonvulzív-Gabapentin, Pregabalin vannak használható ellenőrző bizonyos típusú fájdalom, beleértve a fibromyalgia pregabalin-lét az első gyógyszer, az USA-ban a fibromyalgia kezelésére:. Ezek a gyógyszerek hatékonyságát α2 alegységek delta kalcium csatorna feszültség függ a szinten a neuronok hatásának köszönhető. A következménye az idegsejt kalcium penetráció és neurotransmitatoare másodlagos elvesztése, valamint a kibocsátás a glutamát és P. anyag csökkenését

Más gyógyszerek EULAR (Európai Liga ellen, reuma) kezelés fibromyalgia listája megtalálható: vannak: dopamin agonista Pramipexole-(úgy működik, mint a dopamin az agyban), hogy elsősorban a neurológiai Tropisetron szerotonin receptor antagonista, Ondansetron unokatestvére, Parkinson-kór kezelésére használt gyógyszer, főleg a hánytató (kezelésére használt hányinger és a hányás után kemoterápia) fájdalomcsillapító hatású.

Fibromyalgia: Evolúció, szövődményekFibromyalgia

Általában fibromyalgia, krónikus állapot, hosszú, nem gyógyító kezelést. Tanulmányok kimutatták, hogy kezelés jelentősen javíthatja a tünetek, és ezek a másodlagos betegek életminőségét.

Tényező, hogy megjósolni, hogy egy súlyosabb is a jelenléte egy fizikai vagy lelki traumatikus esemény ravaszt, a súlyos fogyatékosság, a kezelés kapott különleges egységek (szemben a Közösség integrált betegek jobb evolution), mint azok az orvosok, akik betekintettek a beteg a diagnózis (magában foglalja a késedelmes diagnózis és kezelés)-ig nagy száma.

Bár a tünetei a fibromyalgia változó intenzitással és súlyosságát, megváltoztatja a fizikai funkció és a betegségek érzelmi hatásainak csökkentése minőségi az élet szinte minden betegnél. Majdnem a fele nehezen fibromyalgia betegek napi tevékenységek elvégzésére-hosszabb időt igényel annak érdekében, hogy mozgósítsa a reggel, nehéz emelő súlyok vagy tartós, ismétlődő mozgás, gyalog menni magasabb tevékenység végzésére.

Néhány beteg érkezik, a menekülés a könnyű tárgyakat és a kéz, a félelem a mozgás. Közel egyharmada kénytelen lépni, vagy munkahelyet váltanak. Családi támogatás hiánya meg és bizalmasa negatív hatást gyakorol a fejlődés a betegség.

Orvosi ajánlások

Mivel az említett Fibromyalgia egy krónikus állapot, amelyben a bűnök spontanta ritkán jelenik meg. Éppen ezért nagyon fontos szerepet a fejlődés a betegség, a beteg oktatása is. Azt kell megérteni, bár a betegség hosszú, hogy a jó életminőség, pozitív hozzáállásával és fejlesztése, valamint szakértők módon kezelni a szenvedést.

Nincs egyetlen kezelés a fibromyalgia betegek. A helyes megközelítés az egy multidiszciplináris szakemberek bevonásával. A negatív hozzáállás a hamis remény, a beteg, és hogy egy bizonyos gyógyszer megoldja az összes, a tünetek a betegség, a Sötétítés, a prognózis.

Reumatológus, pszichiáter, pszichológus, orvos, rehabilitáció és a foci

-Fájdalomcsillapítók: Paracetamol, nem szteroid gyulladásgátlók: Tramadol, Naproxen, Ibuprofen, diklofenák, Aceclofenac, stb.
-Antidepresszánsok: Amitriptilin, fluoxetin, Duloxetine, Milnacipran
-Antikonvulzív: Pregabalina
-Antiparkinsoniene: Pramipexole
Természetes kiegészítők: Sinohial, Probioflora por)kezelésére a bélflóra mentesség szabályozásáról), Rheumaflex krém, gél, kapszula, és porlasztásos Csörgő & ginzeng, Golgotavirág, Rozmaring.

Qigong Fibromyalgia itt Diéta itt és Acupuntura.

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Szeretné, hogy csatlakozzon a vitát?
Ne habozzon, hogy hozzájáruljon!

Válaszolj

E-mail címét nem publikus. Kötelező kitölteni *