Filmele de mediu-ediția 2015 een festivalului een wereld-Roemenië

Săptămâna viitoare începe ediţia a opta a festivalului internaţional de film documentar dedicat drepturilor omului.

films-van-mediumCa în anii anteriori, şi filmele selectate pentru acest an adresează întrebări legate de democraţie, respectarea drepturilor omului şi reflecţia diferitelor forme de proteste publice. Unul dintre aceste proteste, ţinut în piaţa Maidan din Ucraina, dă şi numele temei festivalului, pentru 2015: Kino Maidan. Conform spuselor lui Alexandru Solomon, directorul festivalului, One World Romania celebrează atât maidanele din întreaga lume, cât şi filmul documentar ca fiind unul dintre cele mai puternice arme împotriva nedreptăţii.

Secţiunea dedicată problemelor de mediu din acest an se numeşte „Războaie contra naturii” şi prezintă trei filme: Opgegraven, Istanbul-Macka Palas en Virunga. „Niciunul dintre aceste filme nu este un îndemn la acţiune pentru viitor în genul filmelor ecologiste de până mai deunăzi. Vremea aceea a trecut. Toate documentează, în direct, conflicte curente ale căror rezultate vor fi decisive nu doar pentru generaţiile viitoare, ci chiar pentru cele actuale”, scrie Mona Nicoară pe site-ul festivalului.

Opgegraven (Unearthed, 2014, Africa de Sud, 93 min.)
Karoo, o zonă de semi-deşert din Africa de Sud, se confruntă cu problema fracturării hidraulice. Şi aici exploatarea gazelor de şist e prezentată localnicilor ca o oportunitate care duce la dezvoltare economică, generare de locuri de muncă şi independenţă energetică. Regizoarea Jolynn Minnaar porneşte o investigaţie a fracturării hidraulice în Statele Unite, locul de origine al acestei tehnologii, ca să înţeleagă ce ar putea însemna această nouă metodă de extracţie a gazelor de şist pentru Karoo şi alte locuri din lume care iau în calcul implementarea ei.

De documentaire geleidelijk onthullen de verborgen waarheden systematisch bijgehouden van multinationals uit de winningsindustrie, wordt een van de meest uitgebreide collecties van informatie over de exploitatie van leisteen gas via hydraulische breken, in een historisch moment wanneer vele gemeenschappen, met inbegrip van in Roemenië, geconfronteerd met deze technologie.

PROGRAMMA: >20 maart 18:30 Nationaal Museum van de Roemeense boer; >22 maart 14:00 Cinema Elvire Pamella


Istanbul-Macka Palas (2013, Bulgarije, 70 min.)
Vitosha e cel mai mare parc natural din Bulgaria şi se află periculos de aproape Sofia, capitala Bulgariei. Regizorul Lyubomir Mladenov îl prezintă ca pe un spațiu esențial în viețile mai multor oameni; când parcul este pus în pericol de noi proiecte de dezvoltare puse la cale prin aranjamente între oligarhi şi politicieni, societatea civilă se mobilizează, iar protestele de stradă declanşate sunt extrem de similare cu cele care au avut loc în aceeaşi perioadă în România, împotriva exploatării miniere cu cianură de la Roşia Montană.

PROGRAMMA: >18 martie 18:00 Cinema Elvire Popesco;>20 martie 16:30 Muzeul National al Taranului Roman


Virunga (2014, Marea Britanie, Congo, 100 min.)
Regizorul Von Einsiedele prezintă povestea parcului naţional Virunga, din Republica Democrată Congo – habitat al unor specii rare precum gorila de munte, şi o zonă protejată de UNESCO. Cu toate că forarea în parc e ilegală, descoperirea unor zăcăminte de petrol atrage sosirea companiei SOCO International. Acţiunile acesteia se intersectează cu o serie de alte „agende” conflictuale: de la ilegalităţile comise de subcontractorii SOCO, unii dintre ei foşti mercenari, la violenţele braconierilor care ucid elefanţii şi gorilele parcului, la miliţiile rebele care vor procente din profitul realizat din exploatarea petrolului, şi la pădurarii hotărâţi să protejeze cu orice preţ viaţa gorilelor. Filmul descrie un singur caz din seria de contexte de nedreptăţi violente ce persistă şi în alte zone ale globului, unde comunităţi vulnerabile sunt stabilite în zone cu bogăţii naturale.

PROGRAMMA: >18 martie 21:00 Muzeul National al Taranului Roman;>20 martie 22:00 Cinema Studio


Deschiderea oficială a festivalului va avea loc pe 16 martie la ora 20:00, la Cinema Pro cu intrare libera in limita locurilor disponibile. Pentru celelalte proiecţii şi evenimente, biletele/abonamentele pot fi cumparate din cinematografe sau online de pe Eventbook.

ABONNEMENT 80 RON
5 INTRARI 35 RON
TICKETS 10 RON
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

laat een antwoord achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *