roca de sare 2Sarea gema, halit, sarea de bucatarie sau clorura de sodium este o roca monominerala care s-a format cu aproximativ 13-14 milioane de ani in urma.

Timp de secole, sarea a avut un rol important in viata oamenilor; considerata sacra, un cadou din partea zeilor, un obiect de sacrificiu.

Deasemenea, a fost un bun commercial important. Una din cele mai prestigioase culturi timpurii ale Europei s-a dezvoltat in jurul comertului cu sare, cultura Hallstate. Hallstate este cea mai veche mina de sare din lume. Aici mineritul de sare a inceput in secolul al XII- lea in. Hr.

Pentru nimeni nu poate fi o surpriza faptul ca sarea este o substanta minerala,care dealungul timpului a avut multe intrebuintari.

sarea la romaniLa inceputul secolului al XX-lea, in Tibet si Mongolia „banii“ cu care se achitau marfurile erau, inca, niste placi si bare de sare. In unele regiuni din Africa mireasa se cumpara cu 13 castroane de sare. Privatiunea de sare era considerata in Borneo ca o pedeapsa mare, de vreme ce juramantul in fata justitiei suna astfel: „Bucatele mele sa fie distruse, sa-mi piara animalele si sa nu mai gust niciodata sare, daca nu spun adevarul“.
Daca ne intoarcem la obarsia cuvantului, aflam ca „salariu“ vine de la „sare“. Pe langa solda cuvenita, soldatii romani primeau „salarium“, o cota de sare (in
latina – sale). Mai tarziu, in loc de sare au primit un supliment in bani la solda, care s-a numit tot „salarium“, din care sa-si cumpere singuri minunata substanta. In timp, sub denumirea de „salarium“ s-a inteles intreaga solda. Trecand in limbile romanice, cuvantul a capatat sensul pe care il cunoastem noi astazi – salariu.

Exploatatea sarii in Dacia Romana,conform relatarilor autorilor antici, devine o adevarata industrie cu tehnologii sofisticate. Comertul cu sare mai ales sub stapanire romana, cuprindea teritorii vaste, de la insulele Britaniei pana la Oceanul Mijlociu.

Extragerea, prelucrarea si comertul cu sare au fost atat de importante pentru Imperiul Roman, incat ele devin obiectul tuturor reglementarilor juridice.

mina de sareIn Evul mediu, exploatarea si desfacerea sari romanesti era organizata exclusive de catre puterea centrala, prin intermediul unor institutii proprii, numite, camari de sare.

Romania, denumita si “solnita” Europei a fost binecuvantata cu una din cele mai bogate resurse de sare din lume. Zona salinifera din tara noastra este uriasa. Ea se intinde pe o fasie lata de kilometrii, care incepe cu malul drept al Oltului, la Ocnele Mari si cuprinde toata partea subcarpatica a Munteniei si Moldovei ,cu saline in exploatare sau inchise la Doftana, Slanic Prahova, Targul Ocna, Cacica, Ocnele Romane, Turda, Ocna Mureului si Ocnele Sibiului.

In cantitati mari, sarea este prezenta neexploatata in lacuri saline: Techirghiol, Ocnele Mari, Amara, Telega si Lacul Sarat.

sarea-in-bucateVa aduceti aminte de basmul „Sarea in bucate“ (P. Ispirescu), in care imparatul vrea sa afle cum este apreciat de fetele sale: „ca mierea“, il linguseste cea mare; „ca zaharul“, ii tine isonul cea mijlocie; „ca sarea in bucate“, spune cea mica, nemultumindu-l pe imparat, care o alunga din tinut. Dupa ce ajunge nora imparatului megies, fata cea mica isi pofteste tatal la masa, ospatandu-l cu bucate pe care le-a „sarat“ cu miere si zahar. Talcul acestui basm, ca si perenitatea unor obiceiuri, zicale si proverbe sunt marturii ale insemnatatii pe care sarea a avut-o din cele mai vechi timpuri in viata oamenilor.

In traditiile romanesti, aceasta apare de obicei alaturi de paine, ca semn al armoniei, prieteniei si ospitalitatii. Exista credinta ca sarea este inzestrata cu puteri magice: pentru a-l feri de boli, este bine sa pui in scalda copilului un pumn de sare; totodata, sarea mai este folosita la iradieri, refacerea aurei energetice si in curatarea cristalelor pentru terapie.

In „Istoria naturala“, vestitul naturalist roman Plinius cel Batran, care a trait in primul secol dupa Hristos, considera sarea ca pe un leac „bun la toate“ – boli, dureri.

Departe de a fi un remediu universal, substanta se foloseste astazi in tratamente sigure, verificate stiintific. Starile catarale ale mucoaselor bucale si nazale, ale bronhiilor si unele stari de astm se combat eficace cu aer sarat. Baile sarate se recomanda in boli ale aparatului locomotor, sistemului nervos periferic, afectiunilor ginecologice cronice.

Balneoterapia implica folosirea apei sub orice forma si la orice temperatura (gheata, lichida, abur) in scopul vindecarii unor afectiuni.Proprietatile vindecatoare si de recuperare ale hidroterapiei se bazeaza pe efectul termic al apei. Aceasta terapie alternativa exploateaza reactiile organismului la stimuli termici reci si calzi, la presiunea exercitata de apa si senzatiile pe care apa le produce. Impulsurile nervoase generate la nivelul pielii stimuleaza sistemul imunitar, influenteaza producerea hormonilor de stres, revigoreaza circulatia si digestia.

yin si yang SareaAsa cum un cristal terapeutic este purificat dupa tratament prin spalare cu apa sarata, baile cu sare ajuta la refacerea aurei energetice; creand o senzatie de confort si buna dispozitie.
Laboratoarele Medica au dezvoltat o gama de saruri de baie incluse in categoria Mini spa-ul de acasa.
Am obtinut o nouă formulă unică cu o actiune sinergică prin combinarea de sare cu extracte de plante si uleiuri esentiale.

1. Uleiul esential (Yang)
2. O esentă nobilă de plante aromatice, care păstrează structura energetic al plantei echilibrat.
3. O esentă nobilă de plante aromatice, care păstrează structura energetic al plantei echilibrat.