Search
Generic filters
Exact matches only

Planta care produce roşii şi cartofi în acelaşi timp

O companie horticolă din Marea Britanie, Thompson and Morgan, a dezvoltat o plantă extraordinară care produce roşii şi cartofi în acelaşi timp, scrie Oddity Central. Un singur exemplar poate da 500 de roşii cherry deasurpa solului şi o recoltă bunicică de cartofi. Planta este 100% naturală, nefiind modificată genetic. Deşi astfel de vegetale au mai fost dezvoltate şi în trecut în Marea Britanie, e prima oară când se obţine una cu potenţial comercial, neexistând probleme de gust ca la celelalte.tomtato-plantDirectorul companiei horticole, Paul Hansord, spune că planta este rezultatul unei munci de 10 ani. Ideea din spatele ei i-a venit britanicului acum 15 ani, când a vizitat o grădină din SUA în care cineva plantare un cartof sub o roşie ca să facă o glumă. Atunci şi-a dat seama că poate altoi cele două plante pentru că aparţin aceleiaşi familii. Altoirea constă în introducerea ramurii unei plante în țesutul alteia, stabilind astfel un contact între țesuturile lor generatoare pentru a da plantei altoite însușirile altoiului. Roşia-cartof ”e foate greu de obţinut”, spune Hansord, “pentru lujerul roşiei şi cel al carfofului trebuie să aibă aceeaşi grosime ca altoirea să funcţioneze”. În cele din urmă, însă, cu ajutorul unor specialişti, a descoperit o metodă viabilă. Aceasta presupune tăierea unei bucăţ de ţesut de dimensiunea vârfului unui ac de gămălie de la fiecare din cele două plante, verificarea de virusuri şi dezvoltarea lor separată într-un gel şi apoi în compost. Când ajung la 5 centimetri, lujerii celor două plante sunt tăiaţi într-un unghi identic şi altoiţi. Capătul de jos al plantei de cartof şi cel de sus al plantei de roşie sunt prinse laolaltă cu o grefă până când ajung să se îmbine natural. Procesul de altoire începe într-un laborator din Olanda, fiind 100% natural, garantează Hansord, după care plantele sunt trimise în Marea Britanie, unde cresc în sere până ajung suficient de mari pentru a fi vândute. Directorul susţine că roşiile cherry obţinute pe această cale sunt mult mai dulci decât cele din supermarketuri. Aflaţi mai multe detalii pe Oddity Central.

Distribuiti articolul:

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *