Vrei sa ai un corp si un organism cat mai sanatos? Atunci trebuie sa ai mare grija cand vine vorba despre o alimentatie sanatoasa.
Va las mai jos lista de alimente sanatoase ce ne protejează principalele organe. Este o lista de alimente sanatoase recomandate de medici, nutritionisti si chiar specialisti in medicina naturista.
Cuprins
Alimente sanatoare pentru inimă:
- varza – conţine fier şi potasiu, necesare inimii şi circulaţiei sanguine
- broccoli – prin conţinutul de calciu, fier şi caroten, previne atacurile de cord şi ateroscleroza
- ridichea – apără împotriva atacurilor de inimă
- portocala – are puține calorii, conţine vitamina C şi scade valoarea colesterolului din sânge
- morcovul – acidul folic şi bioflavonoidele conţinute de morcovi protejează inima
- peştele – acizii Omega 3 apără sistemul vascular de inflamații şi calcifieri
- ceapa – îmbunătăţeşte activitatea şi circulaţia inimii şi scade presiunea sângelui
- usturoiul – alicina pe care o conţine previne accidentele vasculare cerebrale
- leurda (usturoi sălbatic) – curăţă sângele de toxine
- sparanghelul – curăţă cordul şi vasele mari de sânge
- uleiul de măsline – energizează cordul şi reduce colesterolul
- cicoarea – scade colesterolul şi tensiunea arterială şi curăţă sângele cu ajutorul unor minerale specifice
- somonul – este o sursă de acizi graşi Omega 3 care reuşesc să scadă din nivelul trigliceridelor din sânge
- dovleacul – are efect benefic în cazul hipertensiunii arteriale şi în bolile de inimă
- cartoful – protejează împotriva accidentelor cerebro-vasculare şi oferă o mare cantitate de vitamina C sistemului vascular
- paprika – protejează vasele de sânge şi inimă
- roşia – normalizează tensiunea arterială, fiind diuretic eficient
- măslinele – reduc colesterolul nociv şi tensiunea arterială
- mărul – conţine peste 300 de substanţe esenţiale pentru protecţia sistemului vascular
- fasolea neagră – o singură cană de fasole furnizează între 120 şi 320 de miligrame de magneziu, prevenind astfel tulburările de ritm cardiac
- coacăzele – excelente pentru circulaţia sângelui, având o concentraţie mare de minerale şi vitaminele B, C, D şi E
- zmeura – întăreşte sistemul imunitar acţionând ca o aspirină naturală
- murele – sunt considerate fructe cardioactive ajutând la funcţionarea optimă a cordului
- socul – îmbunătăţeşte circulaţia sanguină
- piersica – conţine vitamine şi oligoelemente ce protejează inima
- cireşele – împrospătează resursele de potasiu, calciu, magneziu, fier, fosfor şi siliciu
- rubarba – scade tensiunea arterială şi fortifică inima
- grapefruit-ul – previne obstrucţiile vasculare şi tromboza datorită unei enzime speciale
- ciuperca Shitake – reduce colesterolul
- prunele – previn tromboza
- curmalele – reduc tensiunea arterială şi protejează împotriva aterosclerozei fiindcă sunt bogate în fier, calciu şi potasiu
- afinele – pigmentul lor albastru ajută vasele sanguine să devină mai elastice
- ovăzul – este benefic în bolile cardiovasculare
- porumbul – conţine vitaminele D şi K
- ardeiul iute – previne creşterea nivelului de zahăr din sânge ce poate duce la formarea de colesterol pe vasele inimii
Alimente sanatoase pentru creier:
- lintea – conţine lecitină, proteine şi glucide de care au nevoie celulele creierului
- Quinoa – întăreşte memoria şi încetineşte procesul de îmbătrânire, fiind bogat in fier
- carnea de pasăre de curte – are grăsimi şi uleiuri ce oferă energie celulelor nervoase
- fasolea – creşte puterea de concentrare
- oul – este o sursă grozavă de proteine; gălbenuşul conţine colina ce ajută la dezvoltarea memoriei
- avocado – combate stresul, nervozitatea şi insomnia
- bananele – glucoza, vitaminele şi mineralele conţinute de acestea sunt benefice pentru creier şi îl energizează
- caisele – stimulează neuronii
- stafidele – conţin mult zahăr (75%), resursa energetică pentru creier
- para – zahărul şi substanţele asemănătoare hormonilor intensifică puterea de “lucru” a creierului
- mazărea – fiind bogată în proteine este bună pentru memorie şi concentrare
- salata verde – calmează sistemul nervos datorită substanţelor opiacee
Alimente sanatoase pentru ochi:
- castanul sălbatic – calmează senzaţia de usturime şi iritaţiile datorită substanţelor sale active
- arnica – uleiul esenţial de arnică calmează inflamaţiile oculare
- mesteacănul alb – întăreşte imunitatea ochilor deoarece conţine vitamina C, potasiu şi calciu
- limba de miel – reduce inflamarea vaselor conjunctivale datorită taninurilor şi a saponinelor
- rostopasca – este extraordinar de eficienta împotriva virusurilor şi mai ales pentru ochii uscaţi
- gutuia – este bună pentru alergii şi febra fânului deoarece conţine pectine şi calciu
- iarba de silur (Euphrasia Officinalis) – calmează ochii persoanelor ce îşi petrec foarte mult timp în faţa calculatorului
- grăsimea de găină – face minuni aplicată ca unguent pe ochi împreună cu iarba de silur
- strugurii – ajută cu precădere ochiul în timpul vederii nocturne
- patlagina – taninurile pe care le conţine tratează infecţiile oculare
- căpșuna – ajută ochii în timpul vederii nocturne
- Centarium Minus – tinctura obtinuta din aceasta plantă vindecă afecţiunile oculare
- ananasul – enzimele conţinute de acesta relaxează ochii obosiţi din cauza calculatorului
- rozmarinul – purifică ochii şi protejează vasele de sânge oculare
Alimente sanatoase pentru piele și păr:
- pepenele – conţine foarte puţine calorii şi este excelent pentru menţinerea fermităţii pielii
- iaurtul degresat – bacteriile conţinute de acesta îmbunătăţesc aspectul pielii; în plus are o concentraţie ridicată de vitamina A
- grâul – conţine acizi graşi, calciu şi dioxid de siliciu care sunt extraordinar de sănătoase pentru păr, piele şi unghii
- orzul – înfrumuseţează şi revitalizează datorită substanţelor bioactive
- cimbrul – redă strălucirea pielii şi curăţă organismul
- hreanul – conţinând substanţe active, regenerează părul, pielea şi unghiile
- muştarul- reglează fluxul sanguin la nivelul pielii
Alimente sanatoase pentru oase:
- migdalele – conţin magneziu şi ajută oasele să rămână sănătoase
- spanacul – datorită fierului şi calciului pe care îl conţine, face oasele mai rezistente şi ajută la funcţionarea muşchilor
- meiul – întăreşte dinţii, oasele şi stimulează creşterea copiiilor
- secara – este benefică pentru dinţi, oase şi muşchi fiind o sursă ideală de oligoelemente precum vitamina B, potasiu, magneziu, mangan, fier şi zinc
- brânza – întăreşte oasele fiind o sursă bună de calciu
Alimente sanatoase pentru stomac și intestin:
- tinctura de fenicul – protejează mucoasele intestinale
- păstârnacul – stimulează digestia
- mango – apără mucoasa intestinală datorită vitaminei A şi a antioxidanţilor
- arpacaşul – aduce în organism necesarul de fibre, fosfor şi magneziu pentru o digestie sănătoasă
- mărarul – ameliorează indigestia
- soia – are proprietăţi anticancerigene
- nucile – conţin o formă purificată de Omega 3 şi de aceea ajută la reducerea riscului de cancer al intestinelor
Alimente sanatoase pentru ficat:
- anghinarea – conţine proteine regenerative, iar acidul folic şi antioxidanţii previn bolile hepatice
- sucul de ridiche – stimulează secreţia bilei
- conopida – contribuie la îmbunătăţirea activităţii ficatului
- drojdia de bere – este o importantă sursă de vitamina B şi detoxifică ficatul
- năsturelul (Nasturtium Officinale) – este folosit pentru producerea muştarului şi a uleiurilor ce sunt benefice pentru metabolismul bilei şi al ficatului
- păpădia – ajută la buna funcţionare a ficatului şi reduce colesterolul
- laptele – apără ficatul de afecţiuni frecvente
- menta – uleiurile esenţiale de mentă stimulează secreţia biliară şi calmează crampele
- carnea de iepure – degresează ficatul
- carnea de vită sau mânzat – conţine fier, proteine şi vitamina B.
Alimente sanatoase pentru rinichi:
- sfecla roşie – stimulează arderile celulare
- vişinele – conţin potasiu, substanţa pe care rinichii “luptă” să o elimine din sânge atunci când este în exces
- castravetele – conţine multă apă şi deci stimulează activitatea rinichilor
- ţelina – protejează rinichii de virusuri
- varza roşie – proteinele şi aminoacizii pe care aceasta îi conţine actionează ca un filtru pentru rinichi
- gulia – vitamina C din ea protejează celulele renale, iar fierul şi fosforul energizează
- ridichea neagră – este un antibiotic natural
- varza murată – detoxifică organismul
- hrișca – este folosită ca produs dietetic în cazul bolilor de rinichi şi în diabet
- pătrunjelul – deţine combinaţia ideală de minerale pentru a curăţa rinichii
Legumele si fructele indicate de nutritionisti trebuie sa fie consumate proaspete ori congelate, iar plantele medicinale se vor administra sub forma de infuzii, comprese sau tincturi.