Anemia – simptome si tratament

Anemia simptome si tratament

Anemia este determinata de scaderea numarului de globule rosii din sange (hematii sau eritrocite) sub valorile normale sau de modificarea lor ca forma, marime si incarcare cu hemoglobina (scaderea concentratiei de hemoglobina).

Simptomele anemiei

Simptomele anemiei

Oboseala, paloarea, durerile de cap ar trebui sa ne ridice semne de intrebare, deoarece pot fi simptome ale anemiei.

In lipsa simptomelor, anemia este descoperita intamplator, prin analiza sangelui.
O persoana poate fi considerata anemica atunci cand hemoglobina scade sub 13 g % la barbati si sub 12 g % la femei.

Printre simptomele generale ale anemiei se numara:

 • oboseala,
 • letargie,
 • greutate in respiratie,
 • slabirea vederii,
 • insomnii,
 • paloare,
 • astenie,
 • palpitatii,
 • anorexie,
 • modificari la nivelul limbii,
 • ameteli,
 • cefalee
 • uneori, umflaturi la nivelul membrelor inferioare.

Anemia nu este o boala in sine, ci, mai degraba, semnul unei afectiuni mai severe.

Cauzele aparitiei anemiei

Cauzele aparitiei anemiei

Cauzele aparitiei anemiei sunt numeroase:

 • deficitul de fier (care contribuie la sinteza hemoglobinei din globulele rosii);
 • hemoragii acute sau cronice (din traumatisme, rani, sangerari repetate din nas, tub digestiv, sangerari genitale etc.);
 • deficitul de vitamina B12 (anemii megaloblastice frecvente la varstnici, vegetarieni, pacienti operati de stomac, cei cu afectiuni neoplasmice ale tubului digestiv, cu parazitoze) si acid folic;
 • folosirea aspirinei in bolile inflamatorii sau infectioase;
 • boli parazitare (tenie, botriocefal etc.) sau tumorale, leucemie;
 • intoxicatii ale maduvei osoase (locul unde se produc globulele rosii) cu diferite substante chimice (medicamente, nitrati, plumb, mercur, etc.) determinand stari de oboseala.

Cele mai frecvente tipuri de anemii sunt:

Anemia feripriva

– este cea mai frecventa forma de anemie. Cauza acestei afectiuni o reprezinta carenta de fier, maduva osoasa hematogena avand nevoie de fier in producerea de hemoglobina pentru globulele rosii. Factorii care pot favoriza instalarea anemiei feriprive pot fi: ulcer gastric, afectiuni intestinale, cancer de colon, fluxul menstrual abundent, dieta saraca in fier; sarcina.

Anemii prin deficit de vitamine

– pentru a produce o cantitate suficienta de hemoglobina, organismul nostru pe langa fier, mai are nevoie de acid folic si vitamina B 12 (ciancobalamina). Exista anumite afectiuni cronice care pot impiedica formarea de globule rosii si anume: artrita reumatoida, boli maligne, boala Crohn, afectiuni inflamatorii, insuficienta renala. Rinichii produc un hormon numit eritropoietina, care stimuleaza producerea de globule rosii de catre maduva osoasa. Deficitul de eritropoietina, ca urmare a insuficientei renale sau ca efect secundar al chemoterapiei, poate avea drept rezultat scaderea numarului de globule rosii.

Anemiile asociate cu boli ale maduvei osoase

– tulburari mieloproliferative, leucemia.

Anemia hemolitica

– este o afectiune care se manifesta prin distrugerea prematura a globulelor rosii.
Bolile autoimune pot antrena producerea de anticorpi care distrug prematur globulele rosii. Unele medicamente, precum antibioticele pot de asemenea distruge eritrocitele.

Talasemia

– este o anomalie ereditara a sintezei de hemoglobina, constituind o forma rara, dar grava de anemii.

Tratamentul naturist al anemiei

Tratamentul naturist al anemiei

PRONATURA va recomanda urmatoarele produse pentru tratamentul naturist al anemiei

Ou de prepelita japoneza 30 capsule blister Pronatura
Ou de prepelita japoneza

OU DE PREPELIŢĂ JAPONEZĂ
Datorită compoziţiei sale complexe Oul de prepeliţă japoneză este o sursă importantă de vitamine şi minerale ce susţin buna dezvoltare şi funcţionare a organismului. Creşte absorbţia şi fixarea calciului; stimulează hematopoieza oferind şi suportul fizic pentru aceasta (conţine o cantitate de fier de 4x mai mare decât oul de găină). Datorită prezenţei IgE şi IgM poate reduce bronhoconstricţiile datorate alergenilor. Nu conţine colesterol.

Fier biologic 30 capsule blister
Fier biologic

FIER BIOLOGIC®
Chlorella este o importantă sursă naturală de fier uşor asimilabil de organism; în plus reprezintă un aport considerabil de proteine, carbohidraţi, vitamine şi minerale. Măceşul are un conţinut mare de vitamină C crescând puterea de apărare a organismului; favorizează absorbţia fierului. Ginsengul susţine mecanismele naturale de apărare; excelent tonic fizic, sexual şi psihic. Stimulează formarea globulelor roşii, îmbunătăţind astfel transportul oxigenului în organism. Produsul este benefic în carenţele de fier.

Noni 30 capsule blister
Noni

NONI
Noni datorită valorii nutritive şi a multiplelor efecte benefice, are o influenţă pozitivă mai mare dacât a majorităţii fructelor. Subst. minerale din Noni (Na, K, Fe, Mn, Mg) contribuie la completarea dozei zilnice de minerale necesare organismului. În Noni se află şi substanţe active deosebite care accelerează schimbul de nutrienţi din celule, având astfel o acţiune regenerativă.

Catina tibetana 30 capsule blister
Catina tibetana

CATINA TIBETANA
Diversitatea vitaminelor conţinute fac din fructele de Cătină tibetană un excelent tonic general ce susţine organismul în perioadele de astenie fizică şi psihică sau în cele caracterizate de o imunitate scăzută. Sursă de antioxodanţi naturali; ajută la creşterea performanţelor sportive.

One thought on “Anemia – simptome si tratament

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *