Arbore care produce 40 de tipuri diferite de fructe

Tree-for-web-rect-989x700Imaginati-vă un copac care creste patruzeci tipuri de fructe! Artist si profesor la Universitatea Syracuse Art, Sam Van Aken întruchipează această fantezie. În acest copac hibrid creste peste 40 tipuri de fructe, inclusiv cirese, prune, nectarine, caise si migdale. Sculptat prin procesul de altoire, primăvara copacul combina flori cu tonuri de roz, roşu, mov şi alb, iar vara poartă o multitudine de fructe.

În 2008, Van Aken afla o livadă de stat din New York era pe cale fie închisă din cauza lipsei de finanţare. Acesta livada creste un număr mare de soiuri de fructe, iar unele dintre acestea vechi de 150200 de ani. Pierderea livezii ar face ca multe dintre aceste rare şi vechi soiuri sa dispara, deci pentru a le conserva, Van Aken a cumparat livada, şi a petrecut următorii ani cum sa faca grefe pe copaci.
Lucrand cu peste 250 de soiuri, Van Aken a dezvoltat o cronologie a soiurilor, de când înfloresc si ce relatie exista între ele. Odata ce pomul de lucru ajuns la doi ani, Van Aken a folosit o tehnica numita cip de altoire pentru a adăuga mai multe soiuri pe ramuri distincte. Aceasta tehnica presupune colectarea feliutei de pe un pom fructifer si inserarea ei într-o incizie la copacul de lucru. Este apoi înregistrat si lăsat să se vindece peste iarnă. Dacă totul merge bine, sucursala va fi tunsa ca să-l încurajeze să se dezvolte ca o ramură normala pe copacul de lucru.
După aproximativ cinci ani primul copac cu 40 de fructe a fost complet. Arborele Aken cu 40 de fructe arata ca un copac obisnuit pentru cea mai mare parte a anului, dar primăvara dezvăluie un mozaic uimitoar de flori roz, alb, rosu si violet, care se transforma intr-o serie de prune, piersici, caise, nectarine, cirese si migdale în timpul lunilor de vară. Nu numai ca este un frumos exemplar, dar ajută la păstrarea diversitătii globale. Fructele din copacii altoiti sunt selectate pentru o noua insamantare, dupa marime, aspect si în cele din urmă dupa gust. Acest lucru înseamnă există mii de soiuri de fructe in lume, dar numai câteva sunt considerate viabile pentru comercializare, chiar dacă acestea nu sunt cele mai gustoase sau cele mai nutritive.Van Aken a crescut 16 de arbori de acest fel, care au fost plantati în muzee, centre comunitare, precum si colectii de artă particulare. Acum  intentionează să crească o mică livadă cu acesti copaci într-un cadru orasenesc.
Desigur, întrebarea evidentă care rămâne este: ce se întâmplă cu toate fructele care se recolteaza din acesti copaci?
Cei care au acesti copaci mi-au spus ca furnizează cantitatea si varietatea perfecta de fructe. Decât un soi care produce mai mult decât ai nevoie, acesta oferă o cantitate optima dintre cele 40 de soiuri si din moment ce toate aceste fructe se coc la momente diferite, din iulie până în octombrie, mereu vei avea un fruct proaspat de mancat.
Profesorul de artă Sam Van Aken a crescut la o fermă în Reading, Pennsylvania, dar si-a petrecut anii de colegiu si o mare parte a carierei sale hraninduse cu arta, mai degrabă decât cu agricultura. În timp ce Van Aken spune munca sa a fost întotdeauna inspirata de natură si de relatia noastră cu natura, pentru prima dată în 2008,  a altoit legume pentru a crea plante ciudate pentru expozitii, iar apoi la scurt timp dupa aceea a început să lucreze la pomii fructiferi hibridizati care a devenit ulterior copacul cu 40 de fructe. Până în prezent, Van Aken a creat 16 copaci în muzee, centre comunitare, precum si la colectii de artă particulare. Folosind un proces unic (sculptură prin altoire“), Van Aken creează copaci care cresc si sprijină mai mult de 40 de soiuri de fructe din familii antice, dar si soiuri autohtone.
samvanaken2 samvanaken3 samvanaken4 samvanaken5 samvanaken6 samvanaken7 samvanaken8 samvanaken9

2 thoughts on “Arbore care produce 40 de tipuri diferite de fructe

  1. hcg levels says:

    It’s really a cool and helpful piece of info. I am glad that you simply shared this useful info with us.
    Please keep us up to date like this. Thanks for sharing.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *