Cutremur – fenomen ciclic distructiv

cutremurUn cutremur este rezultatul in care energia este eliberata brusc in scoarța Pământului, care creează valuri seismice, care sunt zguduiri bruşte şi de foarte scurtă durată ale unor porţiuni din scoarţa (crusta) terestră. Energia care se eliberează brusc generează unde care se propagă radial în toate direcţiile ajungând şi la suprafaţa pământului. Cauzele interne (din interiorul Pământului) sunt cele mai frecvente, mişcarea plăcilor tectonice reprezentând principala cauză a producerii seismelor, pe lângă vulcanism şi alte prăbuşiri de strate. În cazul mişcărilor convergente a două plăci tectonice şi mai ales în procesele de subducţie, se creează tensiuni enorme.
Seismicitate, seismism sau activitatea seismică a unei zone se referă la frecvența, tipul și dimensiunea cutremuremurului  experimentat pe o perioadă de timp.
Cutremurele sunt evaluate folosind observații de la seismometre. Magnitudinea (M) – o măsură a tăriei cutremurului sau a energiei eliberate din focar sub formă de unde seismice. în seismograme se trasează amplitudinea maximă şi frecvenţa oscilaţiilor. Magnitudinea se exprimă de obicei pe scara Richter, care este o scară logaritmică, ce porneşte de la gradul 1 şi continuă spre gradul 9. Aşa, de exemplu, o înregistrare de gradul 7 indică o mişcare a solului de 10 ori mai mare decât cea corespunzătoare gradului 6, respectiv o energie de circa 30 ori mai mare. Magnitudinea cea mai mare înregistrată la un cutremur continental a fost de 8,8 grade, iar la un cutremur submarin de 9,3 grade. Cele mai mari cutremure din vremuri istorice au fost de magnitudine puțin peste 9, deși nu există nici o limită la mărimea posibil. Cel mai recent cutremur cu magnitudinea de 9,0 mare sau mai mare a fost un cutremur cu magnitudinea 9,0 în Japonia în 2011 (în martie 2014), și a fost cel mai mare cutremur japonez de cand au început înregistrările. ruptura
La suprafața Pământului, cutremure se manifesta prin agitare și, uneori, deplasarea de la sol. Când epicentrul unui cutremur mare se află în larg, pe fundul mării poate fi deplasat suficient pentru a provoca un tsunami. Cutremurele pot declanșa, de asemenea, alunecări de teren, și activitatea vulcanică ocazional.
Cutremurele sunt cauzate în mare parte de ruptura de defecte geologice, dar și de alte evenimente, cum ar fi activitatea vulcanică, alunecări de teren, explozii miniere, precum și teste nucleare. Punct de ruptură la un cutremur se numește de focalizare sau hipocentrul acestuia.
 
tsunami- tsunami devastator tsunami cutremur

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *