Știai că în țările vestice, înainte de a se începe o terapie medicamentoasă, medicii recomandă o cură cu suplimente naturale? La noi, se consumă chiar și de 20 de ori mai puține suplimente naturale pe cap de locuitor. Află care sunt cele mai consumate la noi și de ce este bine să apelăm uneori la ele.
În România, terapia complementară cu suplimente nutritive naturale se prescrie rar, dacă ne uităm la vecinii noștri din Ungaria, unde se consumă de 8 ori mai multe suplimente pe cap de locuitor, în Polonia de 12 ori, iar în Germania de 20 de ori mai multe. De asemenea, în țările din vest, cu experiență mult mai mare în acest sens, medicii, înainte de a începe o terapie medicamentoasă, recomandă pentru început cure cu acest tip de suplimente naturale.
Suplimentele alimentare nu sunt medicamente, ele sunt destinate în special îmbunătățirii unor probleme de sănătate, pot fi folosite înaintea sau chiar în timpul tratamentelor medicamentoase, în perioade solicitante pentru organism, precum examenele. Suplimentele ajută memoria, întăresc imunitatea organismului, aduc un surplus de vitamine și minerale, previn ateroscleroza și pietrele la rinichi etc.
Cuprins
Pulbere versus extract din plante
Este important ca suplimentele nutritive să aibă un aport de substanță activă cât mai mare. Diferența între un produs pe bază de extract și unul pe bază de pulbere este radicală, începând de la procesul de producție, extractul rezultând în urma unui întreg proces tehnologic – recoltarea materiei prime, depozitare, selectarea acelei părți a plantei care conferă cele mai bune proprietăți, macerarea acesteia, extracție, distilare, concentrare etc.
Există studii care arată diferențele între răspunsul terapeutic apărut la folosirea de suplimente pe bază de extracte și cele pe bază de pulbere. De exemplu, sunt compuși sub formă de extract în care doar 5 mg sunt echivalente cu 1000 mg sau chiar mai mult de pulbere.
„Foarte mulți producători macină planta și o pun în capsule. Însă, uită un lucru esențial: cu cât suprafața de contact este mai mare, cu atât va fi mai puțin eficient suplimentul respectiv. De aceea, un extract din pulberea de plante (în care trece numai substanța activă) rezultă în urma unui șir lung de procese farmacologice care trebuie respectate cu strictețe”, explică Profesorul Ovidiu Bojor, doctor farmacist și membru al Academiei de Științe Medicale.
De ce trebuie să apelăm uneori la suplimentele naturale?
Cred că explicația Profesorului Ovidiu Bojor, doctor farmacist și membru al Academiei de Științe Medicale, este cea mai logică și ne va determina să ne gândim de două ori mai mult la sănătatea noastră:
- respirăm aer poluat;
- mâncăm nesănătos și dezechilibrat;
- capacitatea organismului de apărare împotriva factorilor de mediu este extrem de scăzută;
- am chimizat solul și l-am secătuit de substanțele hrănitoare.
Din aceste motive avem nevoie uneori să luăm suplimente naturale, însă nu orice supliment natural respectă regulile de bună practică în producția de medicamente (GMP = good manufacturing practice) și trebuie ales cu maximă atenție de la producători de încredere, care dețin studii clinice pentru produsul respectiv. „Prevenția este pe locul 1 în preocupările specialiștilor din întreaga lume, luând în considerare faptul că ea costă de 10 ori mai puțin decât tratamentul pentru o anumită afecțiune.
Prin aportul acestor suplimente naturale putem să prevenim diverse probleme de sănătate. Medicamentul alopat nu îl scoatem de pe listă, însă acesta poate fi administrat doar pentru o perioadă scurtă de timp”, explică dr. Ovidiu Bojor.
„Subliniem faptul că suplimentele alimentare pe bază de plante nu intră în categoria medicamentelor. Acestea din urmă primesc autorizație de punere pe piață din partea Agenției Naționale a Medicamentului, în baza unor proceduri internaționale clare”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Sănătății.
Ce suplimente naturale consumă românii?
Potrivit informațiilor oferite de unii specialiști în domeniu, cele mai consumate suplimente sunt vitaminele și mineralele, urmate de cele care protejează și îmbunătățesc funcția hepatică (silimarina fiind în topul preferințelor). Silimarina se extrage din semințele de Silybum marianum (armurariu) și conține silibină, silidianină și silicristină, având o puternică acțiune hepatoprotectoare care se manifestă prin refacerea structurii membranei celulei hepatice și neutralizarea substanțelor toxice. În general, silimarina este recomandată de către medici în hepatitele acute și cronice, ciroze, steatoze hepatice sau pentru protejarea ficatului în cazul persoanelor care lucrează în medii toxice.
De asemenea, ea s-a dovedit eficientă în protejarea organismului de efectele nocive ale unor agenți precum alcoolul, fumul de țigară, poluarea și diverse medicamente (hormonale, psihotrope). Poți să alegi suplimentele naturale cu silimarină sau să macini semințe de armurariu, să le pui în apă pentru infuzie și să consumi băutura, însă fitoterapeutul trebuie să-ți recomande doza necesară. Mare atenție dacă alegi macinarea semințelor, deoarece ele conțin 30% grăsimi, se oxidează foarte repede și devin hepatotoxice.