De la turbina eoliana la copaci eolieni

După trei ani de cercetare şi proiectare, o echipă de ingineri francezi îşi prezintă invenţia menită să ajute la folosirea vântului din zonele urbane, prin transformarea lui în energie: The Wind Tree – copacul eolian, înalt de aproape opt metri, cu ramuri şi “frunze” care poate produce curent electric folosind curentii de aer. Prototipul este expus, în prezent, în Pleumeur-Bodou, în nord-vestul Franţei.copaci-eolieni
Cu 72 de frunze artificiale care functionează ca niste microturbine ce se învârt pe o axă verticală, Arborele Eolian este proiectat pentru a valorifica vânturile mai blânde. Dezvoltatorii spun că inventia functionează si la vânturi foarte mici, chiar doi metri pe secundă, fapt ce face turbina utilă mai mult de 280 de zile pe an. Productia sa este calculată la o putere de 3.1 kW.
Producerea energiei poate îmbrăca şi forme artistice, acesta este mesajul transmis de copacii creaţi de inginerii de la compania New Wind. “Ideea mi-a venit într-o piaţă, când am văzut frunzele copacilor mişcându-se uşor, deşi nu se simţea niciun pic de vânt”, explică Jérôme Michaud-Larivière, fondatorul companiei. El şi-a spus că energia aceea “venea de undeva şi putea fi transpusă în waţi”. Modele de turbine eoliene tot mai interesante apar din ce în ce mai des în ultimii ani, dar aceşti copaci eolieni sunt prima invenţie care îmbină armonios estetica şi funcţionalitatea. Copacii eolieni vor fi expuşi anul viitor la Paris, în Place de Concorde, în luna mai.copaci-eolieni2
Modul de funcţionare al copacului este simplu: “frunzele” sale sunt, de fapt, unităţi care au încorporate mici pale, care se învârt înspre interior şi, astfel, “frunzele” se orientează după vânt, indiferent de direcţia acestuia. Chiar şi un vânt cu o viteză de numai doi metri pe secundă le poate pune în acţiune. Un alt aspect foarte important al copacului eolian: unităţile sub formă de frunze sunt silenţioase, spre deosebire de alte tehnologii eoliene, care, de regulă, sunt zgomotoase şi, din acest motiv, nu pot fi folosite în zone urbane. Astfel, acest tip de copac eolian poate fi plasat în grădini, pieţe, în parcuri sau chiar centre de cumpărături. Faptul că arată ca o sculptură modernă este un alt bonus: pot fi folosiţi şi pe post de arta stradală care, totodată, oferă energie unui oraş.
Prototipul Wind Tree a fost instalat la Pleumeur-Bodou, in Britania. El poate transforma in electricitate curenti de aer de doar 4,5 m/ora. Costul ,copacului, se ridica la circa 30.000 de euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *