Dieta Inima Minte

     Inima în armonie si boala
dieta inima minte 3Elementul Foc guverneaza inima si intestinul subtire. În traditia chineză de vindecare, inima include nu numai organul în sine, ci si conceptul comun al „oamenilor de Vest”: inima ca un centru de mental/emotional, reflectata în frazele noastre: “are o inimă”, “pune inima în ea”. Dean Ornish, specialist cardiolog la Universitatea din California, San Francisco, a dezvoltat din experienta sa o concluzie asemanatoare: “Cred că mintea este acolo unde boala inimii incepe pentru majoritatea oamenilor”. Cuvântul romanizat al inimii în China este Xin, care este adesea tradus ca “inima-minte.” Astfel, potrivit definitii medicale chineză, inima regleaza nu numai circulatia sangelui, ci si controlează constiinta, spiritul, somnul, memoria si mintea. În acest fel inima împreună cu ficatul, este legata de sistemul nervos si creier. Este cunoscut faptul că emotiile afectează functionarea efectivă a inimii, văzută în viteza si puterea impulsurilor. Ne vom referi la diferitele aspecte ale acestei extinsii “inima-minte”.
Inima în armonie: Cei cu inimi sanatoase sunt cu adevărat prietenosi. Ei sunt umili, nu din conventie, ci pentru că de fapt se simt mici în comparatie cu minunile pe care le percep cu inima deschisă si mintea constienta. Claritatea este un atribut central al celor cu o dezvoltare armonioasă inima-minte. Ei vad problemele si prin efort ajung la solutii geniale.
dieta inima minte 2Simptomele generale ale unui dezechilibru inima-minte:
• minte confuza;
• excesul sau lipsa râsului;
• o fată rumenă sau foarte palida;
• probleme de vorbire (balbaiala, exces verbal, discurs confuz);
• depresie;
• boală mintală;
• pierdere de memorie;
• circulatie slabă;
• spirit slab, fragil;
• sensibilitatea la căldură.
Chinezii utilizeaza conceptul „shen” pentru a descrie spiritul care locuieste în inimă si este responsabil pentru calitatea constiintei cuiva. În contrast cu excesele pe scară largă ale ficatului, cele mai multe probleme cardiace implica deficientă. De foarte multe ori, atunci cand se trateaza un dezechilibru al inimii în medicina chineză, inimă în sine nu este tratata direct. Inima se bazează pe alte organe de hrană si energie, astfel marea majoritate a afectiunilor cardiace sunt cauzate si tratate prin dezechilibrele altor sisteme de organe.

Sindroame comune inima-minte. Deficientele de yin si de sânge ale inimii.

dieta inima minte            Atât yin-ul cat si sângele au efecte similare asupra spiritului (shen). Principiul yang precizeaza ca spiritul are nevoie de yin si sânge pentru stabilitate; in caz contrar, acesta “evadeaza” de la nivelul inimii cauzând neîncetat ratacirea mintii. In cazuri extreme un spirit instabil duce la insomnie, pierderi de memorie, ritm cardiac neregulat sau crescut, stare de visare excesiva, comportament irational sau chiar nebunie. Pentru a distinge între deficitul de yin si de sange, persoana cu lipsă de yin tinde să aibă semne minore de căldură: limba si obraji rosii, puls rapid, palme si talpi calde, comportament nervos si imprevizibil. Semnele deficitului sangvin: limba, fata si pat unghial palid; puls subtire si stare de incetineala.
Hipertensiunea arteriala si hipertiroidia sunt adesea considerate a fi cauzate în mare parte de yin insuficient. Proprietatea de răcire a yin-ului protejeaza inima de inflamatie. Foarte adesea o lipsă de yin se produce din cauza unui exces la nivelul ficatului care consumă o mare parte din yin-ul organismului. O altă cauză ar putea fi deficitul la nivel de rinichi, deoarece rinichii sunt sursa rădăcinii de yin si yang. Pentru a îmbogăti yin-ul, este important ca initial sa se reduca orice posibil exces de ficat. Apoi, substantele calde ce diminueaza yin-ul trebuie evitate: cafea, alcool, tutun, etc. Remediile care tonifică yin-ul renal au efect pozitiv si asupra yin-ului de la nivelul inimii; deosebit de valorosi sunt germenii de grau, se poate adăuga o specie de bulb de crin (Lilium legate) si/sau rădăcină Rehmannia bruta. Sângele deficitar de cele mai multe ori rezulta dintr-o slabiciune la nivel de splină-pancreas si/sau rinichi (ambele organe au rol in producerea sângelui).
Trei plante care îmbogătesc în mod specific sângele si inima sunt: rădăcină de Angelica sinensis, rădăcină rehmannia prelucrata si rădăcina de salvie rosie. Fiecare planta poate fi administrata si singura. Dang Gui, în combinatie cu prelucrate de Rehmannia formeaza un remediu încălzire, ce este deosebit de eficient in conditiile cu semne de răceală. Rădăcină de salvie rosie, o plantă amară, este mai utilă atunci când există o tendintă de a dezvolta umezeală sau mucus in excesele din organism.mind-heart-spirit
Deficit de energie qin si de yang al inimii. Ambele puncte slabe aduc un spirit nelinistit cu semne de dezechilibru al inimii, cum ar fi palpitatii, puls neregulat si slab, limba palida si letargie. O lipsa de yang va avea semne de răceală. De obicei, energia qi a inimii este lipsita foarte mult în oamenii moderni sau nedistribuita uniform. Qi-ul directionează fluxul de fluide si sângele la nivelul inimii, astfel deficitul puternic de qi provoacă, de asemenea, simptome de yin si de deficit de sânge mentionate mai sus.
yin_yang_inimaUnele afectiuni descrise de medicina moderna care de multe ori corespund semnelor de deficit de qi si yang ale inimii sunt: „intărire si îngrosarea” arterelor, dureri severe în piept, tulburari nervoase, slabiciunea generala a organismului si depresie. Yang-ul inimii este condus într-o mare măsură de rinichi, iar energia Qi a inimii este derivata din plămâni si splina-pancreas, astfel încât slăbiciunea acestor organe întotdeauna provoacă o deficientă de qi a inimii. Astfel de probleme pot fi, de asemenea, parte a unui model de stagnare la nivelul ficatului, care zadarniceste distributia adecvata a qi-ului inimii.
Un flux de qi puternic este adesea observat la yoghini si adeptii tai chi, care pot modifica emotia si alte functii vitale într-un grad remarcabil deoarece practicile lor pot împuternici spiritul. În tai chi, de exemplu, ” Principiul de bază este urmarea spiritului ”
Pe scurt, un tratament pentru deficitul qi al inimii ar trebui să ia în considerare posibilită?ile de deficit de qi al splinei-pancreas, pulmonar si stagnarea de qi la nivelul ficatului. Îmbunătă?irea spiritului (shen) poate fi esen?ială pentru vitalizarea qi-ului inimii.
Blood-Deficiency-Chinese-medicine-dietary-therapyStagnarea sangelui la nivelul inimii. Această conditie apare de multe ori, atunci când deficitul de qi sau yang al inimii duce la imposibilitatea de a pune sangele in miscare. Durerea cu caracter de junghi,
fata sau limba cianotica, oboseala, palpitatii, dificultati de respiratie sunt cele mai tipice
simptome. Mucusul poate fi de asemenea o cauza de obstructie; in acest caz limba va fi acoperita de un strat gros si gras. Staza de sange la nivelul inimii apare frecvent în cazurile de boli coronariene, inflamatie a inimii si angina pectorala. Dang gui si rădăcină de salvie rosie, recomandate mai sus sunt si excelente remedii anti-stagnare.
Spuma de mucus rece/calda. Aceste substante sunt un tip de „mucus deschis” când “invadeaza” inima, se dezorganizeaza spiritul / constiinta (shen).
Boala mentala este adesea asociata cu opacifierea spiritului de “o spuma mucoida invizibila”. Astfel de model de mucus poate provoca, de asemenea un strat gros la nivelul limbii, comportament anormal, si uneori salivare excesiva. In cazuri de mucus cald, spuma actioneaza asupra sistemului nervos, ducând la anumite tulburari cum ar fi encefalita, apoplexie si epilepsie. Aceste conditii sunt însotite de semne de căldură si yang, în general: acoperirea limbii cu un strat galben, puls rapid si miscari bruste, puternice sau violente. Mucus rece este mai greu, mai condensat si simptomatic, comportamentul este unul caracterizat de pasivitate, auto-obsesie, lipsa de bun simt, un mod de actiune lent; pulsul este de asemenea lent, iar limba acoperita de un strat alb.
Alimentele ce stimuleaza formarea de mucus rece ar trebui sa fie reduse: laptele si produsele lactate, înghetată, ouă, carne, zahăr, arahide, si alimentele rafinate cum ar fi faina alba. În cazuri de mucus cald, persoana trebuie să evite substantele ce „incalzesc”: tigări, cafea, alcool si carne rosie.
Sugestii dietetice pentru calmarea si concentrarea mintii. Fruits and veggies in heart tape
O dieta simpla cu ocazionale posturi reprezinta un drum lung spre crearea gândirii profunde, pasnice. De asemenea, ar trebui să evite obiceiurile alimentare care dezechilibreaza mintea sau supraîncălzeste corpul si astfel diminuează fluidele Yin. Prea multe ingrediente in mese, alimente foarte picante sau bogate, zahar rafinat, alcool, cafea, mesele tarzii.
Următoarele substante reduc nervozitatea, trateaza insomnia si îmbunătătesc statusul mental, concentrarea si linistirea spiritului.
• cereale: grau integral, orez brun, ovaz;
• Ciuperci: aproape fiecare formă de ciuperci are efecte cerebrale. „Poria cocos”, este una dintre cele mai comune plante chinezesti si este folosita pentru a solutiona problemele nervoase si de a îmbunătăti echilibrul fluidelor. Ciuperca Ling Zhi de China (Reishi în Japonia),
devine disponibila pe scară largă în Occident ca un tonic imunitar, hrăneste direct inima, calmeaza spiritul si mintea.
• alimente din siliciu: terci de orz, ovăz , castravete, telina, salata verde si suc de telină/salată verde. Alimentele ce contin siliciu îmbunătătesc metabolismul calciului si consolideaza tesutul cardiac si nervos.
• Fructe: dudele si lămâile calmeaza mintea, fructele de padure calmeaza spiritul si sunt prescrise în medicina chineză pentru insomnie si pentru imbunatatirea memoriei si concentrarii. Natura lor astringenta le recomanda in tratarea urinarii frecvente si emisiilor nocturne, diaree si transpiratie excesivă.
• Seminte: Semintele de jujube sunt utilizate pe scară largă ca remediu pe bază de plante din China pentru calmarea spiritului; ele sunt considerate a hrăni direct inima. Semin?e de chia au, de asemenea, o actiune sedativă.
• Condimente: mărarul si busuiocul pot fi utilizate atât în alimente cat si in ceaiuri pt efectul lor calmant.
• Plante medicinale: consumul regulat de musetel sau valeriana este util pentru persoana nervoasa sau cu insomnii, până când dieta este îmbunătătită în măsura în care plante sunt inutile. Administrarea de măces furnizează vitamina C si calmeaza starea de nervozitate.
• Produsele de origine animală: laptele de capră si untul clarificat (ghee) hranesc spiritul inimii la cei care pot tolera aceste alimente.
Din corespondentele celor cinci elemente, stim că gustul amar al oricarui aliment “patrunde” si afecteaza inima, de altfel are mai multe efecte: de curătare fizica a inimii si arterelor la nivelul carora exista depozite; sedativ; scade yang-ul la nivelul creierului si creste concentrarea sa în inimă (amărăciunea are un sens descendent, de centrare); răceste o inimă supraîncălzita si tonifiaza o stagnare la nivelul ficatului, creand astfel mai multă energie disponibilă pentru inima prin ciclul Creatie.
Acizii grasi esentiali din germenii de cereale si vitaminele B, care se gasesc în principal în germeni si tărâte realizeaza o vindecare definitivă si au un efect de sustinere asupra nervilor.
Magneziul în alimente este remediu pentru inima, dar este pierdut practic prin măcinarea cerealelor si rafinarea celor mai multe produse alimentare. Magneziul permite calciului să functioneze în mod corespunzător asupra tesuturilor inimii si al nervilor; precum si contra “peptidei de anxietate”, un complex de aminoacizi din creier care pare să contribuie la anxietate.
Alimentele verzi sunt bogate în magneziu, deoarece acest mineral este pozitionat în centrul fiecarei molecule de clorofilă. In ultimii ani, aminoacidul L-triptofan a fost preluat pe scară largă ca un supliment pentru efectul calmant, de a induce un somn linistit si lupta contra depresiei. Aceste efecte de vindecare se datorează serotoninei, un neurotransmitator la nivelul creierului care necesită L-triptofan pentru formarea sa. Sindromul eozinofilie-mialgie, o tulburare de sânge, se pare ca este cauzata de un defect al sintezei de L-triptofan si a fost descoperita în 1989 în rândul a sute de persoane care il luau sub forma de supliment. Un mod mai sigur de a obtine L-triptofan-ul este în produsele alimentare, în cazul în care acesta a fost produs prin natura, în contextul tuturor cofactorilor necesari pentru buna functionare a acestuia.
inima legumeCele mai multe alimente contin L-triptofan, dar ceilalti aminoacizi continuti într-o dieta bogata in proteine concura cu utilizarea sa în formarea de serotonina. Cercetatorii au demonstrat ca o dieta bogata in carbohidrati maximizează prezenta L triptofan-ului în creier. Persoanele care au o dieta pe baza de carbohidrati de calitate,alimente integrale sunt calmi, rareori deprimati si un somn linistit.
Depresia mintală, melancolia, disperarea si alte aspecte ale depresiei psihice sunt acum mult mai frecvente decât oricând; în fapt, în conformitate cu Martin Seligman, profesor de psihologie la Universitatea din Pennsylvania, persoanele născute după al doilea război mondial au aproape zece ori rata de depresie fata de părintii si bunicii lor. Femeile sunt, de asemenea, de doua ori mai susceptibile de a suferi de depresie ca si barbatii.
Depresia mintală este experimentata în minte, dar, de obicei, este înrădăcinată într-o stagnare la nivelul ficatului. Alimentele recomandate sunt: orezul brun, castraveti, mere, varza, germeni de grâu proaspăt, rădăcină kuzu, micro-alge si otet de cidru de mere. Unul dintre aceste alimente în fiecare masa este de obicei suficient. Albastru verde salbatic (micro alga) si otetul de cidru/mere mai precis decât alte alimente.
Dozare:
1 lingurită otet în putină apă, în caz de depresie, până la trei ori pe zi; 1,5 grame albastru verde salbatic de trei ori pe zi. Depresie cronică severă însoteste adesea alte dezechilibre, mai profunde si ar trebui să fie căutat un expert pt diagnostic..
 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *