Electricitate din plante

O companie olandeză valorifică electricitatea obţinută de la plante vii pentru a încărca telefoane mobile, pentru a alimenta puncte Wi-Fi sau pentru a alimenta peste 300 de lumini stradale tip LED, în două locuri din Olanda. Proiectul se numeşte Plant-e şi a debutat în luna noiembrie a anului trecut, într-o zonă de lângă Amsterdam. Acum, energia plantelor este folosită şi în apropiere de sediul companiei din Wageningen.
stire-16-ian-planteMulţi cercetători caută soluţii de a genera electricitate din aer, iar ideea de a folosi plantele e pe-aproape. Autorii Plant-e şi-au îndreptat privirea asupra naturii şi s-au întrebat cum ar putea valorifica energia din natură, în folosul oamenilor. Răspunsul a stat în bioprodusul fotosintezei plantelor. Sistemele de obţinere a energiei din plante ale Plant-e ar putea fi începutul noii revoluţii în domeniul energiei curate, scrie Inhabitat. Metoda dezvoltată de olandezi nu afectează plantele folosite pentru colectarea energiei lor. Totodată, cantitatea de energie obţinută este destul de substanţială.

Plantele folosite pentru colectarea energiei sunt crescute în recipiente din plastic; procesul lor de fotosinteză transformă energia solară în zaharoză. Pe măsură ce cresc, plantele produc mai multe zaharoză decât au nevoie; acest exces ajunge, prin rădăcini, în solul din jurul lor şi se împarte în protoni şi electroni. Sistemul Plant-e se foloseşte de electrozi aflaţi în sol pentru a evita procesul de împărţire a zaharozei şi, astfel, conduce electricitate. Fondatorii companiei olandeze speră ca tehnologia lor să fie folosită, într-o bună zi, pentru a genera energie în zone sărace ale lumii, unde există vegetaţie abundentă. Mai rămâne să găsească numai metoda suficient de ieftină pentru a implementa sistemul creat de ei în astfel de regiuni. Statisticile spun că aproape 25% din populaţia lumii nu beneficiază de electricitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *