Grădina care anunţă când aerul devine poluat

Gradina care anunta cand aerul devine poluatCum ar fi dacă ai putea pur si simplu sa privesti frunzele plantelor din gradina ta pentru a afla despre calitatea aerului din cartier?
O grădină plină de plante care reacţionează vizibil la modificarea nivelului de ozon este un indicator pentru aerul din preajma ei şi din împrejurimi. Grădina este creaţia specialiştilor de la National Center for Atmospheric Research si poate fi plantată acasa de catre oricine.
Printr-o simplă privire aruncată pe frunzele din această grădină se poate afla care este calitatea aerului din zonă.  Plantele din grădină reacţionează în mod vizibil când nivelul de ozon este ridicat – printre ele se numără laptele câinelui, fasole, cartofi, ruji galbeni, cornul, soia şi altele.
Ideea grădinii ozonate a pornit de la faptul că, la fel ca oamenii, şi plantele sunt sensibile la ozon. Spre exemplu, unele plante, dacă sunt expuse o perioadă mai lungă de timp unor niveluri ridicate de gaz, dezvoltă puncte mici, colorate şi spaţiate pe frunze sau devin negre ori galbene.ozone-garden-Danica-Lombardozzi-National-Center-for-Atmospheric-Research-537x358NCAR nu este prima instituţie care plantează o grădină ozonată. NASA are si ea o astfel de grădină pentru monitorizarea ozonului din atmosfera; vezi THE OZONE MONITORING GARDEN.
Mai multe informatii si poze gasiti la The St. Louis Ozone Garden Project.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *