Importanța produselor fermentate in actuala pandemie

produse obtinute prin fermentare naturala

Astăzi din ce în ce mai mulți experți vorbesc despre produsele fermentate. Știți de ce este utilă fermentația la obținerea alimentelor și mai ales, a suplimentelor alimentare?

fermentate

Fermentația este procesul prin care o substanță este divizată în componente din ce în ce mai simple, până la cele de bază. Procesul poate stimula absorbția de vitamine și minerale sau poate genera vitamine din complexul B (inclusiv B12) și vitamina K.

Ce sunt Prebioticele

Prebioticele sunt tipuri complexe de zaharuri sau amidon din alimente care ajută intestinul să ofere condiții bune de viață pentru bacteriile benefice, contribuind la crearea unui mediu sănătos în intestin. Prebioticele se găsesc sub formă naturală în cereale integrale, miere, usturoi, ceapă, banane, praz, anghinare. O serie de alimente din comerț pot fi îmbogățite cu prebiotice.

Ce sunt Probioticele

Probioticele sunt bacterii bune (benefice) ce ajută intestinul să digere mâncarea. Probioticele se găsesc în formă naturală în iaurt, chefir (kefir), ceaiul de kombucha, zeama de varză murată. Probioticele sunt unul dintre cei mai buni stimulatori ai sănătății și pot asigura un microbiom echilibrat = un intestin sănătos.

Alimentele traditionale fermentate

Unul dintre cele mai bune lucruri pentru a spori și îmbogăți flora intestinală este de a mânca în mod regulat alimente care conțin o mulțime de bacterii benefice (probiotice) – în mod special, alimente tradiționale fermentate.

alimente probiotice fermentate

Alimentele tradiționale fermentate

sunt bogate în bacterii producătoare de acid lactic (cele care, în mod natural, fac ca produsele din lapte să devină acre și care determină fermentarea legumelor). În tractul digestiv aceste bacterii ajută la fermentarea carbohidraților pe care noi, ca ființe umane, nu îi putem digera.

 

 

bauturi fermentate

Băuturile fermentate

sunt cele mai populare lichide care conțin probiotice.

De exemplu berea, cidrul, vinul conțin celule de drojdie care ajută la metabolizarea zaharurilor din fructe pentru a produce în mod natural alcool. Acest proces (fermentația) are loc atunci când microorganismele transformă toți carbohidrații în alcool sau în acid.

Exemple

 • berea cu ghimbir (este realizată prin combinarea unei culturi de bacterii cu acid lactic, apă, zahăr și ghimbir proaspăt; bacteriile naturale transformă zahărul în acid lactic)
 • chefirul si ceaiul kombucha (sunt obținute dintr-o cultură simbiotică de bacterii și drojdie, în urma căreia rezultă o băutură efervescentă).
  • chefirul, asemănător cu iaurtul, este o băutură fermentată cu gust acrișor obținută din tulpini de bacterii (maia) și drojdie
  • ceaiul kombucha este un ceai fermentat la rece, natural, care conține multe enzime și antioxidanți necesari organismului.
 • socata fermentată, vinul de soc, sana, cidrul, hidromelul, băuturile din soia, zeama de varză murată, borșul.
 • Jaritos pineapple cu mare succes pe piața Mexicană și Americană.

Beneficiile consumului de bauturi fermentate

Băuturile fermentate trebuiesc consumate în cantități, de peste 200-400 ml pe zi (o cană/două căni) având ca efecte:

 • întărirea sistemul imunitar (produsele fermentate conțin complexul de vitamine B, dar și diverse tipuri de bacterii probiotice care sunt necesare și importante pentru organism, ajutând la mentinerea sistemului imunitar; astfel, consumul de băuturi fermentate, cum ar fi lactatele, acționează împotriva tuturor factorilor patogeni: viruși, bacterii, fungi, paraziți).
 • menținerea controlului greutății (băuturile fermentate ajută la hidratarea organismului, menținând în același timp senzația de sațietate pentru o perioada mai lungă de timp, datorită tuturor elementelor din compoziția lor: grăsimi, minerale, bacterii saprofite). Prin urmare, băuturile fermentate ajută să se slăbească sănătos și în același timp, să se regleze metabolismul.
 • reducerea oboselii (suntem expuși în mod constant stresului și agitației, fiind important să-i furnizăm organismului energie sănătoasă prin vitamine și minerale esentiale; astfel, complexul de vitamine B este benefic sănătății fizice și psihice, ajutând la reducerea oboselii cronice, furnizând energie – în plus, vitamina B ajută la menținerea sănătății părului, unghiilor și pielii).
 • menținerea sănătății oaselor, mușchilor și articulațiilor (băuturile fermentate conțin multe vitamine, minerale și probiotice care ajută la menținerea sănătății oaselor, a mușchilor, tendoanelor și articulațiilor).

Suplimente bazate pe fermentație sau alimente integrale, fermentate?

Răspunsul este simplu: AMÂNDOUĂ! Ambele categorii aduc un aport important de prebiotice, probiotice (bacterii), postbiotice (metaboliți secretați de bacteriile vii), paraprobiotice (produși eliberați de liza chimică ori mecanică a bacteriilor dar cu activitate biologică), cât și acizii organici, enzime, polifenoli, flavonoizi, vitamine, minerale, aminoacizi etc).

Suplimentele prebiotice, probiotice și postbiotice reprezintă o modalitate convenabilă de a furniza suplimentar bacterii benefice intestinului, deoarece nu necesită o pregătire a mesei și în plus sunt ușor de luat când se pleacă de acasă. Aceste suplimente alimentare sunt utile în special pentru cei care suferă de probleme digestive (deoarece unele suplimente simple, nefermentate, pot fi greu de digerat, iar persoanele sensibile reacționează după ce le iau).

Microbiomului s-a dovedit a-i fi util un aport constant de alimente fermentate ce asigură atât principiile nutritive ale produselor vegetale neprocesate cât și un plus de vitamina B și K, precum și un aport benefic de probiotice. Totuși, dacă stilul nostru de viață continuă să includă obiceiuri ce afecteaza bacteriile intestinale (consumul de antibiotic, alimente care conțin antibiotice și apă clorinată, glifostafți din plante – conservanți, coloranți edulceranți), atunci suplimentele alimentare obținute prin fermentație sunt o modalitate excelentă de a furniza organismului substanțe nutritive ușor de digerat și cu biodisponibilitate ridicată.

Fermentarea este o tehnică străveche pe care strămoșii noștri o foloseau frecvent iar acum, înțelegându-i beneficiile, o readucem pe baze științifice în lumea modernă. Din păcate, deși tehnologia este pe de o parte utilă (de exemplu, apariția frigiderului permite păstrarea alimentelor), are și dezavantaje (utilizarea cuptoarelor cu microunde, eliminarea metodelor de conservare prin fermentare utilizate de mii de ani.)

Cea mai bună cale de a reface flora saprofită în intestin este de a crea aciditate, ceea ce stimulează dezvoltarea diferitelor bacterii de tip Lactobacillus (gen de bacterii Gram-pozitive anaerobe capabile să se dezvolte în mediu acid). Fermentează carbohidrații cu producere de acid lactic, prin reacția: glucoză → acid piruvic → acid lactic. Acidul lactic inhibă în mare parte dezvoltarea celorlalte bacterii, inclusiv a celor patogene.

Lactobacilus acidophilus este prima și cea mai abundentă „bacterie prietenă” care se găsește în gură, intestinul subțire, intestinul gros și vagin. Acidophilus distruge bacteriile ostile, inclusiv pe cele care intervin nedorit în procesul digestiv. Este necesară, de asemenea, adăugarea de pre-biotice (inulină, pectină, maltodextrină) care actionează ca hrană pentru Acidophilus, conducând la multiplicarea rapidă a acestuia odată ajuns în intestin.

O floră bacteriană inadecvată și o creștere a Candida albicans în organism (responsabilă de candidoza bucală, vulvo-vaginală, vaginita candidozică sistemică) afectează foarte grav sistemul imunitar.

De aceea am introdus recent în portofoliul Medica Grup (Pro Natura) gama de produse 3 x Biotics

Produsele fermentate din gama3xBiotics – ce contin

Produsele 3 x Biotics  conțin plante/produse apicole/ciuperci medicinale fermentate în culturi SCOBY care mențin vitalitatea și sustin echilibrul întregului organism.
Exemplificăm produsul Amrita®, care reprezintă un polen polifloral fermentat în culturi simbiotice de bacterii și drojdii (kombucha/SCOBY). Amrita se regăsește în toată gama de produse Kombucell 3xBiotics a ProMedica.

      Fermentațiile aerobe și anaerobe ale polenului în cultura de Kombucha sparg stratul dur exterior al grăunciorului de polen (exina) eliberând proteine, oligopeptide și toți aminoacizii esențiali, peste o sută de enzime (oxidoreductaze, hidrolaze, transferaze, izomeraze, lipase etc.), flavonoide, polifenoli, fitosteroli, auxine și acizi nucleici, vitamine lipo- și hidrosolubile (A, C, D, E, K și complexul B) și minerale variate. Produsul conține astfel o gamă completă de nutrienți cu principii terapeutice active, fiind un complex de prebiotice, probiotice și postbiotice, precum și cantități foarte mari de antioxidanți , de mare valoare, fapt ce justifică numele de Amrita = hrana zeilor.

Ce asigură unicitatea produselor 3 x Biotics ?

   Procesul de fermentatie asigură o „predigestie” a materialului vegetal, cu o mai bună absorbție a componentelor active, crește numărul probioticelor și aderența acestora la mucoasa intestinală, cu menținerea integrității ei, normalizarea tranzitului intestinal și crearea de multipli metaboliți cu efecte benefice în majoritatea bolilor cornice dar și pentru creșterea longevității.

Astfel acum, mai mult ca oricând, produsele obținute prin fermentație sunt necesare pentru menținerea unui sistem imunitar puternic, capabil în protecția infecțiilor virale.

Grupul Medica vine în sprijinul dvs. cu o gamă de peste 30 de produse, în acest sens amintim următoarele:

produse fermentate
amrita produs obtinut prin fermentare

Pentru sănătatea dumneavoastră, cu drag!

Dr.Ionuț Moraru

Telefon: (021) 351 47 77

E-mail: office@pro-natura.ro

Site: www.pro-natura.ro

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *