Laboratoarele Medica renasterea medicinei naturiste

Laboratoarele Medica renasterea medicinei naturiste

Succese ale medicinei naturiste romanesti
Laboratoarele Medica ProNatura Dr. Ionut Moraru

“In vreme ce in toata Europa, firmele care produc medicamente
din plante sunt incurajate, la noi sunt faultate de legi”

In urma cu aproape un deceniu, a inceput la noi in tara o adevarata renastere a medicinei naturiste. O renastere care a insemnat nu doar aducerea la lumina a unor informatii despre proprietatile tamaduitoare ale diferitelor plante, alimente sau terapii, ci si aparitia de noi produse si firme in domeniu, firme care au cunoscut o dezvoltare extrem de rapida. Asa cum era si firesc intr-o tara cu o flora spontana extraordinara, cu o traditie indelungata in vindecarea cu plante, cu specialisti pregatiti sa puna in valoare acest potential, au fost create foarte multe medicamente originale, care au fost medaliate cu aur si argint la saloanele internationale de profil. Mai mult, o adevarata industrie de prelucrare a plantelor medicinale a luat nastere in ultimii ani. Bineinteles, drumul nu este usor, aceste firme romanesti fiind nevoite sa depaseasca o multime de obstacole, de la celebra birocratie romaneasca, cu legi neclare si mult prea restrictive, la concurenta dura a firmelor de profil din strainatate. Totusi, unele dintre aceste firme au reusit sa se mentina si sa se consolideze, creand noi si noi produse valoroase, impunandu-se pe piata interna si chiar internationala. Un exemplu in acest sens sunt Laboratoarele Medica din Bucuresti, conduse de domnul doctor Ionut Moraru, cu care am realizat un interviu pe care vi-l redam in continuare:

– Domnule Ionut Moraru, Laboratoarele Medica, pe care le conduceti, au reusit sa se impuna in peisajul medicinei naturiste romanesti drept una din cele mai performante firme. Mai nou, produsele dvs. sunt exportate si in tari cum ar fi Spania sau Israel si, din cate am inteles, urmariti sa va extindeti distributia si spre alte tari din Europa. Care este secretul succesului acestor laboratoare?
– Cred ca este vorba, in primul rand, de un succes al medicinei naturiste la nivel european si mondial, succes care a adus pe val, cum se spune, mai multe firme, intre care si a noastra.

– Totusi, multe firme romanesti de profil sunt in impas, iar legislatia in domeniu face lucrurile tot mai dificile. Dvs. cum ati reusit sa razbateti?
– Intr-adevar, traim un paradox: in timp ce in toata Europa, firmele care produc suplimente sau medicamente din plante sunt incurajate, la noi in tara ele sunt privite ca un fel de Cenusareasa si chiar sunt “faultate” de legi. Am fost si suntem insa constienti ca dezvoltarea medicinei naturale face parte dintr-un mers firesc, international, al lucrurilor, care nu poate fi incetinit decat momentan, printr-o interventie artificiala, fie ea si la nivel legislativ. Apoi, ne ajuta foarte mult entuziasmul colectivului nostru si al colaboratorilor. Incercam sa opunem inertiei la nivelul mentalitatilor si prejudecatilor de tot felul, referitoare la medicina naturista, rigoarea studiilor pe care le facem si creativitatea in descoperirea unor noi remedii si scheme de tratament.

– Cum puteti crea noi produse, atata timp cat aproape toate extractele vegetale trebuie sa fie avizate de Agentia de Control a Medicamentului, care cere studii ce dureaza ani de zile, pentru plante obisnuite din flora noastra?
– Din perspectiva integrarii in Uniunea Europeana, trebuie spus ca legislatia va fi mai clara si mult mai permisiva in domeniul plantelor decat in prezent. Am analizat prevederile legale referitoare la acest domeniu ale tuturor tarilor membre ale Ue si, intr-adevar, desi este diferit nuantata, pretutindeni legea plantelor este mult mai permisiva, mai realista ca la noi. Apoi, firma noastra lucreaza deja cu parteneri externi de prestigiu in acest domeniu. De pilda, ultima noastra linie de produse, adica gelulele cu extracte din plante autohtone si exotice, a fost facuta in colaborare cu o divizie de suplimente naturiste a concernului farmaceutic “Pfizer Inc.” din Statele Unite. Acest mare concern, la fel ca si altele, si-a facut divizii de remedii naturiste foarte puternice si militeaza pentru o legislatie corecta si in Romania, in ceea ce priveste plantele. In plus, Laboratoarele Medica, in urma unor investitii masive, indeplinesc toate standardele de calitate cerute de normele europene, fiind certificate Iso 9002 si indeplinind normele de buna practica in analizele de laborator – Glp. Practic, in prezent, firma noastra poate intra in competitie cu orice producator mondial in domeniu, avand mijloace de productie si aparatura de analiza la un nivel care sa permita acest lucru.

– Intr-adevar, am vizitat laboratoarele si trebuie sa recunosc ca m-au impresionat liniile de productie automatizate, igiena impecabila si aparatura de ultima ora. Revenind la succesul firmei dvs., primul lucru care impresioneaza este extraordinara diversitate a remediilor…
– In prezent, producem peste trei sute de ceaiuri, tincturi, comprimate si capsule din plante, in curand urmand sa fie pusa in functiune si o linie de productie de unguente, iar in viitorul apropiat, una de produse naturale pentru uz cosmetic si de igiena. Scopul este sa tratam cu remediile noastre o paleta cat mai larga de tulburari si afectiuni, de la banalele avitaminoze si demineralizari, pana la bolile grave, unde plantele, chiar daca nu pot vindeca, pot aduce ameliorari semnificative.

– Ne puteti da exemple de boli grave, in care produsele “Medica” au adus asemenea ameliorari?
– Probabil, cele mai bune rezultate le-am obtinut in tratarea bolilor cardiovasculare, care sunt si cauza numarul unu de mortalitate la noi in tara. Cu produsul Ginkgobil, o combinatie originala de extract standardizat si pulbere de ginkgo-biloba, pentru care am primit o medalie la salonul de la Geneva, am tratat cu succes ischemia cardiaca, sechele ale accidentelor vasculare si arteriopatiile. Apoi, in boli de ficat, cum ar fi hepatita virala, care face ravagii in ultimii ani, mugurii de stuf administrati sub forma de capsule au efecte exceptionale de regenerare a celulei hepatice si, se pare, de stimulare a imunitatii generale. Pacientii cu probleme hepatice grave care i-au folosit au remarcat o imbunatatire radicala a starii de sanatate, tradusa prin diminuarea simptomelor neplacute, cum ar fi greata sau inapetenta, prin cresterea rezistentei la efort si a vitalitatii generale. Un alt produs al nostru, Apilarnil&Propolis&Polen, o asociere bine dozata a celor trei medicamente exceptionale ale stupului, are efecte revigorante si stimulente imunitare de exceptie. Cu acest remediu am obtinut ameliorari in bolile infectioase care nu raspund la medicatia clasica, cum ar fi virozele respiratorii, infectiile bacteriene rezistente la antibiotice, hepatita virala. O veste buna este aceea ca, de curand, am incheiat contracte de colaborare cu cateva zeci de medici, avand diferite specialitati, tocmai pentru a putea gestiona mai bine potentialul vindecator al produselor noastre, asa incat ele sa ajunga la cei care au nevoie de ele. O atentie deosebita am acordat in ultimul timp bolilor care apar conex cu tulburarile hormonale la femeile de varsta a treia. Osteocalcinul este o creatie a noastra, medaliata la Geneva si Budapesta, ce se adreseaza femeilor care au osteoporoza, o tulburare de calcifiere de care sufera mai mult de jumatate din femeile ajunse la menopauza. Trebuie sa va spun ca rezultatele testelor facute la Spitalul Municipal Bucuresti cu acest remediu sunt mai mult decat incurajatoare.

– Remarc din discutia cu dvs. faptul ca puneti un mare accent pe creatie si creativitate. Acesta sa fie secretul succesului firmei dvs.?
– Cu siguranta este unul dintre ele. De cand mi-am inceput activitatea in domeniul naturismului, mi-am dat seama de faptul ca, pe termen lung, reusita nu se poate mentine decat printr-un permanent studiu si printr-o continua inovare. Anumite idei, cum ar fi folosirea extractelor de scoici, de alge, precum si a apei din Marea Neagra, in remediile pentru uz extern si intern, sunt o noutate absoluta la noi in tara. La fel, o noutate este folosirea mugurilor de stuf, despre care v-am vorbit anterior, sau asocierea extractelor standardizate cu planta in stare naturala. Nu m-am ferit, insa, nici sa invat din experienta firmelor de traditie din afara tarii. Aproape jumatate din plantele pe care noi le folosim acum sunt aduse din zonele tropicale sau subtropicale si au efecte vindecatoare foarte puternice. Asocierea lor cu plante romanesti s-a dovedit mai mult decat salutara, dand remediilor o putere terapeutica remarcabila.
Un alt element important este chiar gama foarte larga de remedii pe care o producem, remedii care in tratament se potenteaza, se ajuta unele pe altele. De pilda, in tratarea bolilor de inima, produsul Cardiovasc are efecte coronarodilatatoare puternice, dar care nu sunt suficiente pentru tratamentul complet al unei ischemii cardiace la un pacient cu valori ale colesterolului foarte mari. Atunci am creat remediul Cholesteran, o combinatie de plante medicinale, fibre vegetale si vitamine naturale, care rezolva si acest neajuns.

– Care credeti ca este cel mai important lucru pe care trebuie sa-l cunoasca pacientii care apeleaza la produsele dvs.?
– Ceea ce vreau sa va spun nu se refera strict la terapia cu produsele noastre, ci la tratamentul naturist in general: de-a lungul timpului, am putut constata ca terapia naturala nu este nici intr-un caz una de soc, care sa dea rezultate dupa cateva ore. Mai degraba, naturismul este un mod de viata pe care trebuie sa-l deprindem gradat, care are rezultate minunate, ce se vad insa in timp. In spiritul acestui mod de viata, ar fi de dorit sa nu apelam la plante, vitamine si minerale, atunci cand deja suntem bolnavi, ci sa le luam preventiv, pentru ca oricand suntem expusi la factori de risc, cum ar fi stresul psihic, oboseala, schimbarile climatice bruste etc. De asemenea, daca deja boala s-a instalat, este bine de stiut ca cel mai bine actioneaza tratamentul cu plante atunci cand este asociat cu o dieta echilibrata, cu exercitiile fizice si cu un mod de viata adecvat.

2 thoughts on “Laboratoarele Medica renasterea medicinei naturiste

  1. Cirstei Elena says:

    Am aflat din acest articol care sunt cateva din suplimentele produse la Laboratoarele Medica…as vrea sa pot primi mai multe informatii despre ele si , informata fiind, sa pot cumpara produse ce mi-ar fi necesare pentru ameliorarea bolilor de care sufar……….cum pot sa intru in posesia acestor informatii? Va multumesc !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *