Pescuit interactiv la nivel global

SkyTruth, Oceana şi Google au anunţat lansarea unei hărţi interactive – prototip, concepută pentru a monitoriza toate activităţile de pescuit din oceane. Sistemul, numit Global Fishing Watch, foloseşte date obţinute de la sateliţi pentru a oferi lumii prima hartă mondială a pescuitului comercial. Scopul proiectului este de a atrage atenţia lumii atât asupra dimensiunii reale a pescuitului legal (tot mai intens), cât şi asupra activităţilor ilegale în acest domeniu.

Pescuitul la scară largă (pescuitul industrial) este responsabil pentru distrugerea ecosistemelor oceanelor; un raport din acest an al ONU – departamentul pentru agricultură şi alimentaţie – arată că aproape o treime din rezervele de peşte oceanic ale lumii au fost supra-solicitate şi peste 90% din pescării, la nivel global, sunt exploatate la capacitate maximă ori supra-exploatate.

Harta Global Fishing Watch face apel la implicarea cetăţenească pentru a pune presiune pe liderii statelor să menţină oceanele vii şi bogate. Oamenii pot verifica, pe hartă, dacă pescăriile de unde îşi procură hrana sunt bine administrate sau nu. Cei care achiziţionează fructe de mare sau peşte pot urmări vasele de pescuit care le aduc marfa. Pescarii pot demonstra, cu ajutorul acestui instrument, că acţionează legal (sau, dimpotrivă, pot fi deconspiraţi dacă acţionează ilegal). Iar cercetătorii vor avea acces la un instrument extrem de util pentru monitorizare.

Informaţiile hărţii vin din sistemul Automatic Identification System (AIS) de urmărire a datelor colectate de sateliţi. Potrivit creatorilor săi, sistemul identifică automat activităţile de pescuit sau pe cele care nu sunt de pescuit. Deocamdata, harta este un prototip, care oferă informaţii, în acest moment, despre 25.000 de vase de pescuit. Scopul platformei Global Fishing Watch este de a oferi acces facil la informaţii, la urmărirea activităţilor din oceane şi de a deveni un spaţiu al schimbului de informaţii despre acest domeniu, la nivel global.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *