Sarea din alimentatia actuala este mai degraba un element nociv decat unul benefic, datorita ultra procesarii acesteia, la fel ca in cazul zaharului, otetului si pastelor fainoase.
In medicina ayurvedica este considerata ca unul dintre cele mai importante elemente pentru intarirea energiei (ducand la ostilitate in caz de supradozare).
In medicina chinezeasca este substanta alimentara cu cea mai puternica actiune “descendenta”. Natura ei Yin intareste digestia, contribuie la formarea acidului clorhidric in stomac.
La chinezi, sarea in exces conduce la lacomie. Sarea este un aliment care “raceste” corpul directionand energia in interior si in jos, asa cum plantele in timpul iernii trimit radacinile cat mai adanc, in pamant;
Are o actiune tonica asupra fluidelor lojei renale; are proprietati detoxifiante putand fi folosite in cazul intoxicatie alimentare; in cazul intoxicarii sangelui cu eruptii la nivelul pielii sau modificarile aurei energetice pot fi folosite baile cu sare, curatarea cristalelor terapeutice de energii negative facandu-se cu solutie salina.
Sarea prezinta actiune paradoxala “intarind” arterele, dar si de relaxare a muschilor, a ganglionilor limfatici sau a glendei. Sarii ii corespunde, ca emotie, frica si nesecuritatea. Dorinta noastra de securitate emotionala se manifesta prin consumul de sare, excesul de sare distruge “rinichiul” si da sentimentul de frica.
Sarea atrage apa si de aceea prezenta ei in vasele sangvine creeaza tensiune arteriala, excesul de sare fiind contraindicat in hipertensiune. Reactia la sare difera de la persoana la persoana, astfel incat cantitati minime de sare la unele persoane pot determina edeme masive, pe cand la altii nu da semne. Toleranta la sare este individula.
Sanatatea este asigurata de echilibrul dintre sare si potasiu, de aceea persoanele care lucreaza din greu si transpira (pierzand sodiu, potasiu si apa) pot manca mai sarat, dar sa adauge si sucuri care contin potasiu (ex. Tomate).
In medicina chineza cosumul adecvat de sare hraneste rinichiul, pe cand excesul il distruge; ducand la slabirea oaselor si a sangelui cat si deficientelor inima-minte.
Consumul mediu necesar de sare este de 3g/zi dar in dietele moderne se ajunge la valoare medie de 15-17 g/zi; aceasta plus utilizarea sarii sub forma rafinata produce tulburari metabolice profunde.
Recomandam cu putere utilizarea sarii nerafinate si in cantitati normale, originea sarii este din mare unde concentratiile de cloruri de sodiu si alte saruri sunt similare cu cele din sangele nostru (armonie). Sarea naturala trebuie sa fie gri si cristale mari.
Asa cum sarea prezinta o structura cristalina, la fel la nivelul spiritului si mintii produce luciditate.
Datorita chimizarii agriculturii, continutul de sare difera foarte mult; datorita acestui fapt consumul de sare difera de la individ la individ.
Alimente precum carnea si cerealele sunt prin procesare, formatoare ale pH-ului acid al sangelui.
Dietele bogate in grasimi si hiperproteice la care se adauga cantitati mare de sare purificata sunt nocive cu toate ca sarea are proprietati pozitive de detoxifiere, alcalinizare si limpezire.
Dietele bogate in sare produc simptome ale carentei de calciu cu afectarea inimii, arterelor, oaselor, nervilor, rinichilor si a muschilor.
In cazul consumarii de dulciuri rafinate si alcool, cantitatea de sare consumata trebuie drastic redusa.
O balanta sodiu – potasiu asigura un echilibru acid-alcalin.
Scaderea potasiului in raport cu sodiul duce la pierderea tonusului muscular; spre deosebire de sodiu, potasiul determina ridicarea energiei si exteriorizarea ei.
Deaceea este indicat consumul de cereale, legume si fructe bogate dar si evitarea alimentelor rafinate / procesata ce poate duce la pierderea potasiului (< 70%).
Primele forme de viata au evoluat din oceanul sarat in conditii de hipoxie in timp ce formele evoluate au utilizat mai mult potasiu si oxigen.
O caracteristica a tumorilor este metabolizarea in conditii de hipoxie, de unde si tendinta unora in utulizarea in alimntatie a produselor cu concentratii mari de potasiu si scazute in clorura de sodiu.
Sarea este deasemenea un antidot a tuturor formelor de radiatie: UV, gama, electromagnetice, microunde, etc, care formeaza “smogu-ul” electric de mii de ori mai puternic in orase decat la tara si care duce la un consum instinctual crescut de sare in alimentatie.
Natura cristalina a sarii se transforma in claritatea mentala a consumatorului.
Sarea relationeaza cu formele simple de viata din ocean si ne pot conecta in mod direct cu originile noastre primitive, dar un dezechilibru prin exces de sodiu si potasiu poate dezvolta tumori si cancere.
Excesul de sare poate duce la hipertensiune, edem, ulcer, leziuni ale rinichiului din absorbtia de nutrienti si de calciu, osteoporoza, afectiuni ale sistemelor: nervos, muscular si sangvin.