Stresul si oboseala – cauze si recomandari

Stresul si oboseala - cauze si recomandari

 Societatea moderna ne ofera foarte multe avantaje, lucruri de care nu ne putem lipsi, insa tot ea ne ofera foarte multe surse de stres si oboseala, care mai devreme sau mai tarziu isi vor arata efectele negative, transformandu-ne in “persoane stresate”.

Factorii de stres

Factorii de stres sunt foarte variabili. Pot fi de ordin psihic (conflicte, nemultumiri profesionale sau familiale, oboseala, etc.), de ordin socio-cultural sau de ordin fizic (durerea, starile infectioase, etc.).

Vom detalia in cateva cuvinte doi dintre factorii de stres de ordin psihic: stresul profesional si oboseala.

Stresul profesional

Stresul profesional se afla pe locul doi in ierarhia problemelor de sanatate profesionala in U.E. Studiile arata ca stresul profesional afecteaza peste 40 de milioane de salariati din tarile U.E.

Conform unui mare numar de studii, stresul profesional afecteaza circa o treime (28%) din salariatii celor cincisprezece state membre U.E..

Femeile ating nivele mai ridicate, dar atat pentru femei, cat si pentru barbati, stresul poate fi o problema in toate sectoarele de activitate si la toate nivelele unei organizatii.

Una din cele mai frecvente cauze este lipsa de control asupra muncii. 35% din angajati afirma ca nu au nici un cuvant de spus in privinta sarcinilor lor si 55 % se plang ca nu au nici o influenta asupra duratei muncii.

Monotonia muncii, termenele limita foarte stranse (29% din personal afirma ca lucreaza in aceste conditii), tratamentul necorespunzator la locul de munca sunt alti factori care cauzeaza stresul profesional.

Stresul reprezinta un complex de reactii emotionale, cognitive, comportamentale si psihologice la aspectele nocive si adverse ale continutului, organizarii muncii si mediului de munca.

Stresul pozitiv (sanatos) stimuleaza angajatii si ii determina sa faca fata cerintelor muncii;

Stresul negativ (excesiv) nu poate fi controlat si poate produce efecte adverse asupra sanatatii. Stresul afecteaza sanatatea determinand aparitia unor afectiuni ale organismului ca de exemplu: cardiopatia ischemica, afectiuni psihice, (anxietate, depresie, suicid), muscalo-scheletice, gastro-intestinale, afectiuni psihice: anxietate, depresie, suicid.

Oboseala si somnolenta

Oboseala si somnolenta sunt rezultatul perpetuarii starii de veghe in perioadele programate biologic pentru somn, al insomniei prelungite si al reducerii sistematice a orelor de somn.

Este incontestabil faptul ca asemenea situatii duc la scaderea nivelului de performanta a oamenilor. Chiar si diminuarea moderata a duratei somnului pe perioade scurte de timp (aproximativ doua ore pe noapte, de-a lungul unei saptamani) se acumuleaza si se manifesta printr-o tendinta irezistibila de-a adormi in timpul unor situatii neadecvate sau cu potential de periculozitate.

Cu toate acestea, atitudinea noastra fata de stres nu concorda cu datele statistice. Femeile simt mai acut aceste surse de stres, sunt mai fragile, de aici apare necesitatea diminuarii acestor efecte negative prin diverse mijloace.

Trebuiesc alocate saptamanal cateva ore doar pentru propria persoana, timp in care se poate face o vizita la coafor, pot beneficia de o sedinta de masaj, pot merge la sala pentru a face putina miscare, etc. Nu in ultimul rand, trebuie sa maximizam rezultatul acestor remedii apeland la miraculoasele efecte ale plantelor prin folosirea unui supliment nutritiv.

Recomandari antistres

PROnatura recomanda urmatoarele suplimente alimentare alaturi de un stil de viata sanatos:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *