Băuturi probiotice

bauturi-probiotice-pronatura
Categoria băuturilor probiotice este una dintre tendințele cu cea mai rapidă creștere pe piața alimentelor funcționale și a băuturilor, datorită cererii în creștere a consumatorilor pentru produse realizate cu ingrediente naturale, benefice, în special cele care contribuie la sănătatea intestinului. Chiar și companiile majore, inclusiv PepsiCo, se îndreaptă asupra băuturilor probiotice; în 2016, PepsiCo a achiziționat KeVita, un brand de băuturi probiotice spumante care este acum disponibil în majoritatea magazinelor alimentare importante.
Dacă sunteți nou în băuturile probiotice – care includ băuturi precum kombucha, chefir și kvas – ați putea fi surprins să aflați câte opțiuni sunt acum disponibile. La ce este bună o băutură probiotică? După cum se detaliază mai jos, beneficiile băuturilor probiotice includ: susținerea sănătății digestive și intestinale, ajutarea la combaterea infecțiilor bacteriene și susținerea sistemului imunitar.
Beneficiile băuturii probiotice
Probioticele, sau „bacteriile bune” (definite ca „microorganisme introduse în organism pentru calitățile lor benefice”), sunt tipuri de bacterii vii și drojdii care sunt benefice pentru sistemul digestiv și sistemul imunitar.
Astăzi există mai multe tipuri diferite de băuturi probiotice disponibile în magazinele alimentare:
  • Băuturi probiotice lactate, în principal chefir sau „iaurt de băut”. Kefirul diferă de iaurt deoarece este făcut cu boabe de chefir și de obicei conține diferite tulpini de bacterii intestinale benefice. Multe studii au descoperit că chefirul are activitate antimicrobiană, antitumorală, anticancerigenă și imunomodulatoare și, de asemenea, îmbunătățește digestia lactozei.
  • Ceai și băuturi probiotice pe bază de fructe, dintre care majoritatea se numesc kombucha, preparate cu ceai, zahăr și drojdie. Kombucha este o opțiune bună de băutură probiotică pentru cei care au intoleranță la lactoză sau sunt sensibili la lactate.
  • Sucuri fermentate pe bază de cereale, cum ar fi kvas , care este o băutură tradițională slavă și baltică asemănătoare berii, care are un gust acru și este de obicei făcută din pâine de secară fermentată.
  • Sucuri fermentate pe bază de legume, cum ar fi cele făcute din sucul de varză verde sau de sfeclă roșie.
  • Băuturi din nucă de cocos de cultură, numite și chefir de cocos, făcute cu apă de cocos și boabe de chefir.
  • Chefir de apă, o băutură fermentată care este obținută prin adăugarea de boabe de chefir în apa cu zahăr. Acest amestec este apoi lăsat la fermentat timp de 24-48 de ore. Acest lucru ajută la crearea unei băuturi gazoase, bogate în probiotice, care este plină de beneficii. Chefirul de apă nu conține lactate, este mai subțire decât chefirul tradițional și este adesea aromatizat folosind fructe, legume, ierburi sau condimente.
  • Ape infuzate cu probiotice, care sunt practic ape aromate care au adăugate tulpini de probiotice suplimentare. În funcție de marcă, pot fi adăugate și alte ingrediente benefice precum suc de lămâie, ghimbir, ardei cayenne sau oțet de mere .
Fiecare tip de băutură probiotică este diferită datorită diferitelor tulpini de probiotice pe care le conține. Tulpinile specifice de bacterii lactice, în special tipul numit Lactobacillus, au fost studiate pe larg ca probiotice care promovează sănătatea. Pe lângă anumite băuturi, probioticele se găsesc în suplimentele probiotice și alimentele fermentate – inclusiv iaurt, varză murată și alte legume de cultură, tempeh, natto și miso (soia fermentată).
Alimentele și băuturile probiotice au fost incluse în dietele tradiționale de sute de ani, inclusiv cele care provin din America de Nord, America de Sud, Europa și Orientul Mijlociu. De exemplu, se crede că kombucha își are originea în China și Orientul Îndepărtat cu aproximativ 2.000 de ani în urmă, în timp ce chefirul, care își trage numele de la cuvântul turcesc pentru „senzație bună”, a fost consumat în toată Europa și Asia încă din timpurile biblice.
Mai jos sunt câteva dintre numeroasele beneficii asociate băuturilor probiotice:
1. Susține sănătatea intestinală și ajută digestia
Beneficiul probiotic care a fost studiat cel mai pe larg este capacitatea bacteriilor probiotice de a îmbunătăți funcționalitatea intestinală. S-a demonstrat că probioticele ajută la susținerea sănătății tractului intestinal și fac nutrienții mai absorbibili și mai disponibili.
Motivul pentru care sunt apreciați pentru sănătatea digestivă este pentru că ajută la menținerea echilibrului natural al organismelor bacteriene din intestinele noastre, îndepărtând germenii dăunători care pot duce la îmbolnăviri sau simptome precum balonare, diaree, constipație, sindrom de intestin iritabil etc.
2. Combate infectiile si bolile cronice
Probioticele sunt capabile să întărească sistemul imunitar și să construiască apărarea împotriva multor boli. Includerea regulată a produselor fermentate în dieta dumneavoastră poate crește protecția împotriva infecțiilor comune, cum ar fi infecțiile cu drojdie și infecțiile tractului urinar. Anumite băuturi probiotice de înaltă calitate, cum ar fi kvasul făcut cu suc de sfeclă roșie , pot furniza antioxidanți și pot ajuta în mod natural la curățarea vezicii biliare, la îmbunătățirea fluxului biliar și la sprijinirea ficatului în detoxifierea organismului.
În plus, prin creșterea absorbției nutrienților și prin combaterea daunelor și a inflamației radicalilor liberi, probioticele pot ajuta la prevenirea simptomelor asociate cu tulburările digestive, problemele pielii, candida și răcelile și gripele frecvente. În plus, s-a demonstrat că alimentele și băuturile probiotice prezintă efecte antihipercolesterolemice și antihipertensive, beneficiind de sănătatea inimii.
3. Poate ajuta la îmbunătățirea sănătății mintale
Știați că sistemul digestiv este a doua cea mai mare parte a sistemului neurologic și adesea numit „al doilea creier” al corpului? Bacteriile probiotice sănătoase ajută la sinteza neurotransmițătorilor și a altor compuși care contribuie la o stare de spirit pozitivă și la sănătatea mintală.
De asemenea, probioticele pot ajuta la combaterea sindromului de intestin permeabil și a răspunsurilor inflamatorii care vă pot afecta starea de spirit și pot contribui la simptome precum anxietatea sau oboseala.
4. Poate ajuta la reducerea riscului de alergii/sensibilități
Prin întărirea sistemului imunitar și ajutând la sigilarea tractului gastro-intestinal, prevenirea intestinului permeabil, consumul de băuturi și alimente probiotice poate ajuta la reducerea simptomelor de intoleranță la lactoză și la scăderea prevalenței alergiilor alimentare.
5. De asemenea, o sursă bună de alți nutrienți
Multe băuturi probiotice nu sunt doar o sursă excelentă de bacterii prietenoase cu intestinul, ci și o modalitate bună de a obține niște proteine, calciu, vitamina B12 și alți nutrienți (în funcție de tip). De exemplu, chefirul și iaurtul de băut furnizează o serie de minerale importante, grăsimi sănătoase și proteine, în timp ce sucurile de legume fermentate furnizează antioxidanți și vitamine precum vitamina C. În timpul fermentației, kombucha devine carbogazos și ajunge să conțină vitamine B, enzime și o concentrație mare. de acizi benefici (acetic, gluconic și lactic).
Băuturile probiotice vă ajută să pierdeți în greutate? Este posibil ca consumul de băuturi probiotice în loc de băuturi dulci, cum ar fi sifon, suc sau bere, poate duce la pierderea în greutate. Băuturile probiotice precum kombucha tind să fie mai puține în zahăr și calorii decât multe alte băuturi îmbuteliate, îndulcite. Cu toate acestea, majoritatea oamenilor consumă băuturi probiotice este pentru a ajuta la refacerea bacteriilor sănătoase din intestine, mai degrabă decât pentru a reduce caloriile.
Cele mai bune tipuri de băuturi probiotice
Lista celor mai bune băuturi probiotice:
  • Chefir (de preferință neîndulcit, organic și făcut din lapte de capră, care este mai ușor de digerat)
  • Iaurt de băut (de preferință neîndulcit și organic; căutați sigiliul „Cultură vie și activă” pentru a vă asigura că sunt prezente probioticele)
  • Kombucha (căutați o marcă cu conținut scăzut de zahăr)
  • Chefir de cocos
  • Ape infuzate cu probiotice (alegeți cele mai sărace în zahăr sau făcute cu extract de stevie)
  • Kvas (pentru un gust mai plăcut și mai dulce, încercați kvas făcut cu suc de căpșuni sau ierburi)
Pentru a beneficia la maximum de băuturile probiotice, faceți câteva cercetări despre mărcile dvs. preferate și citiți întotdeauna cu atenție eticheta. Căutați un produs care menționează tulpinile de probiotice pe care le conține, precum și CFU-urile (unități formatoare de colonii).
Cum să-ți faci propria băutură probiotică
Fiecare tip de băutură probiotică este preparată oarecum diferit, deși majoritatea urmează același proces general. Băuturile probiotice sunt făcute cu colonii de bacterii și drojdie care sunt responsabile de inițierea procesului de fermentație odată combinate cu zahăr.
În timp ce prepararea băuturilor fermentate necesită puțină răbdare, acestea sunt ușor de făcut și necesită ingrediente simple. În funcție de tipul de băutură probiotică pe care alegeți să o preparați, veți avea nevoie de o bază (cum ar fi lapte, suc de sfeclă, apă de cocos, ceai etc.) plus un tip de drojdie, boabe de chefir sau agent de pornire (cum ar fi un SCOBY ”, sau cultura simbiotică de bacterii și drojdie care este folosită pentru a face kombucha).
De obicei, va trebui să adăugați apă suplimentară și, de obicei, sare sau zahăr. (Notă secundară: nu vă faceți griji cu privire la conținutul de zahăr al majorității băuturilor probiotice care nu au zahăr adăugat, deoarece majoritatea zahărului va fi transformat în acizi benefici în timpul procesului de fermentație.)
Iată câteva sfaturi utile pentru a vă prepara propria băutură probiotică:
  • Un loc cald în bucătărie (aproximativ 76–78 de grade) poate ajuta la procesul de fermentație necesar pentru a crea băuturi probiotice.
  • Utilizați apă pură și fără substanțe chimice pentru a preveni formarea bacteriilor rele în băutura dvs., precum și a bacteriilor bune pe care le doriți. Apa de izvor filtrată este cea mai bună. Dacă folosiți apă de la robinet, asigurați-vă că eliminați substanțele chimice prin fierbere sau lăsând apa peste noapte, astfel încât clorul să se poată evapora.
  • În mod ideal, utilizați ingrediente organice, cum ar fi ceai organic, legume, fructe, cereale și zahăr. Dacă utilizați legume și fructe, asigurați-vă că sunt proaspete și curățați-le de coajă pentru a le ajuta să scăpați de eventualele reziduuri de pesticide. Tăiați legumele/fructele în bucăți de 2,5 până la 5 cm, dar nu le mărunțiți.
  • Păstrați băuturile probiotice în sticle de sticlă cu capac înșurubat sau alt blat care are o etanșare. Acest lucru ajută la menținerea băuturilor proaspete și păstrează ușoară efervescență și gustul acru al majorității băuturilor probiotice.
  • Pentru ca fermentația să aibă loc, va trebui să lăsați amestecul dumneavoastră de băuturi probiotice să stea timp de 1-10 zile, în funcție de tipul de băutură și de aroma pe care o căutați. Mai puțin timp produce un gust mai slab și mai puțin acrișor, în timp ce un timp mai lung de ședere face ca băuturile să fermenteze și mai mult și să dezvolte mai multă aciditate.
  • Odată ce sunteți mulțumit de gust, puneți băutura în sticle mai mici de sticlă și lăsați-o la frigider pentru cel puțin 24 de ore pentru a o lăsa să se răcească și să se termine de carbonizare.
Băuturi probiotice de casă:
  • Kombucha de casa
  • Kefir de casă
  • Khefir de apă
  • Kvass de casa
  • Iaurt de casa
  • În următoarede postăari voi prezenta fiecare băutură, încep cu Kombucha de casa.
Când ar trebui să bei o băutură probiotică? Orice moment al zilei alegi. Unii experți recomandă să luați suplimente probiotice pe stomacul gol pentru a ajuta la absorbție, totuși băuturile și alimentele probiotice pot fi consumate oricând este convenabil. Dacă ați luat recent antibiotice, acesta este un moment excelent pentru a consuma mai multe băuturi și alimente probiotice, deoarece acestea ajută la restabilirea echilibrului bacteriilor intestinale și pot ajuta la tratarea simptomelor induse de antibiotice, cum ar fi diareea .
Pentru a evita orice efecte secundare negative, recomandarea comună este să începeți prin a bea cantități foarte mici de băuturi probiotice și să vă îndreptați spre cantități mai mari. Majoritatea oamenilor preferă să consume între 230 și 500 ml pe zi.
Kombucha de casa
Originar din Orientul Îndepărtat în urmă cu aproximativ 2.000 de ani, kombucha este o băutură cu beneficii extraordinare pentru sănătate, care se extinde asupra inimii, creierului și (mai ales) intestinului.
Cum face această băutură străveche să facă o diferență atât de mare în corpul tău? De ce este considerată una dintre cele mai sănătoase băuturi?
Datorită procesului de fermentație implicat în crearea kombucha, conține un număr mare de bacterii vii sănătoase cunoscute sub numele de probiotice. Aceste bacterii vă căptușesc tractul digestiv și vă susțin sistemul imunitar, deoarece absorb nutrienții și luptă împotriva infecțiilor și bolilor.
Deoarece 80% din sistemul tău imunitar se află în intestin, iar sistemul digestiv este a doua cea mai mare parte a sistemului tău neurologic, nu este surprinzător că intestinul este considerat „al doilea creier”.
Dacă consumați deja o dietă bazată pe alimente întregi, consumul regulat de kombucha este un adaos excelent care vă poate ajuta să vă mențineți sănătatea imunitară maximă, care se scurge într-un număr impresionant de beneficii pentru sănătatea dumneavoastră generală.
Ce este Kombucha?
Kombucha este o băutură fermentată constând din ceai negru și zahăr (din diverse surse, inclusiv din trestie de zahăr, fructe sau miere) care este folosită ca aliment funcțional, probiotic.
Conține o colonie de bacterii și drojdie care este responsabilă de inițierea procesului de fermentație, odată combinată cu zahărul.
În urma fermentației, kombucha se carbonatează și conține oțet, vitamine B, enzime, probiotice și o concentrație mare de acid.
Soluția de zahăr și ceai este fermentată de bacterii și drojdie cunoscute în mod obișnuit ca SCOBY, care înseamnă „cultură simbiotică a bacteriilor și drojdiei”. Contrar afirmațiilor comune, SCOBY nu este o ciupercă.
Deși este de obicei făcut cu ceai negru, kombucha poate fi făcut și cu ceai verde – sau ambele. Originea poate fi urmărită din China antică, unde era cunoscută sub numele de „ceaiul nemuririi”. Este, de asemenea, savurat pentru proprietățile sale medicinale și în Rusia, Japonia și Europa de câteva sute de ani.
Acest elixir de sănătate are următorul conținut de probiotice:
  • Gluconacetobacter (>85% în majoritatea probelor)
  • Acetobacter (<2 la sută)
  • Lactobacillus (până la 30% în unele probe)
  • Zygosaccharomyces (>95 la sută)
Deci, ce gust are kombucha? Există o serie de arome diferite disponibile, dar este în general gazos, acrișor și ușor dulce.
Unii oameni îl consideră un înlocuitor mai sănătos pentru suc, care poate ajuta la satisfacerea acestei pofte de băutură gazoasă. Există chiar și unele soiuri cu aromă de sifon, ceea ce o face o opțiune excelentă pentru a reduce aportul de zahăr, sporind în același timp consumul de probiotice bogate în beneficii.
Poți să slăbești consumând kombucha? Schimbându-l cu sifon sau alte băuturi îndulcite cu zahăr, puteți reduce rapid consumul de calorii, ceea ce ar putea duce la pierderea în greutate. (Interesat de o altă băutură bogată în probiotice? Încercați kvass, în următoarele postari.)
Informații nutriționale
Deși valorile nutriționale pot diferi între mărci și băuturi de casă, kombucha este în general săracă în calorii, dar bogată în vitamine B, cum ar fi acid folic, riboflavină, vitamina B6 și tiamină.
Kombucha este alcoolică? Conținutul de alcool al majorității produselor este mai mic de 0,5%, ceea ce înseamnă că este de obicei etichetată ca „non-alcoolică”.
O altă întrebare frecventă este: Kombucha are cofeină? Deși conține o cantitate mică de cofeină, este semnificativ mai mică decât ceaiul care este preparat pentru a o produce.
O sticlă de 475 ml de băutură kombucha organică nepasteurizată conține următorii nutrienți:
  • 60 de calorii
  • 14 grame carbohidrați
  • 4 grame zahăr
  • 20 miligrame de sodiu
  • 100 micrograme de folat (25% DV)
  • 0,34 grame de riboflavină/vitamina B2 (20% DV)
  • 0,4 miligrame de vitamina B6 (20% DV)
  • 0,3 miligrame de tiamină/vitamina B1 (20% DV)
  • 4 miligrame niacină/vitamina B3 (20% DV)
  • 1,2 micrograme de vitamina B12 (20% DV)
Beneficii
1. Ajută în prevenirea bolilor
Potrivit unei recenzii publicate de Universitatea din Letonia, consumul de ceai kombucha poate fi benefic pentru multe infecții și boli „datorită a patru proprietăți principale: detoxifiere, antioxidare, potențe energizante și promovarea imunității deprimate”.
Kombucha conține o serie de antioxidanți puternici care pot ajuta la detoxifierea organismului și la protejarea împotriva bolilor.
Acești antioxidanți pot ajuta la reducerea inflamației, ceea ce poate ajuta la protejarea împotriva multor afecțiuni cronice, cum ar fi diabetul, bolile de inimă și chiar cancerul.
În timp ce ceaiul negru normal conține antioxidanți, cercetările arată că procesul de fermentație a kombucha creează antioxidanți care nu se găsesc în mod natural în ceaiul negru, inclusiv acidul D-zaharic, cunoscut și sub numele de acid glucaric.
2. Susține sănătatea intestinală
Desigur, priceperea antioxidantă a acestui ceai antic contracarează radicalii liberi care creează haos în sistemul digestiv.
Cu toate acestea, cel mai mare motiv pentru care kombucha susține digestia este din cauza nivelurilor sale ridicate de acid benefic, probiotice, aminoacizi și enzime.
Deși conține bacterii, acestea nu sunt tulpini patogene dăunătoare de bacterii. În schimb, sunt o formă benefică de bacterii cunoscută sub numele de probiotice, care sunt implicate în orice, de la funcția imunitară la sănătatea mintală și absorbția nutrienților.
Unele modele pe animale au arătat că kombucha ar putea ajuta la prevenirea și vindecarea ulcerelor de stomac.
De asemenea, poate ajuta la oprirea suprapopulării candidozei în intestin prin restabilirea echilibrului sistemului digestiv, cu culturi probiotice vii care ajută intestinul să se repopuleze cu bacterii bune în timp ce îndepărtează drojdia candida.
3. Poate îmbunătăți funcția mentală
Pe lângă îmbunătățirea digestiei, kombucha ar putea fi capabil să vă protejeze și mintea.
Acest lucru se datorează parțial conținutului său de vitamine B, despre care se știe că măresc nivelul de energie și îmbunătățesc bunăstarea mentală generală. Conținutul său ridicat de vitamina B12 este unul dintre motivele pentru care suplimentele conțin uneori produse kombucha uscate.
De asemenea, este bogat în probiotice, care sunt o formă de bacterii benefice despre care se crede că joacă un rol esențial în sănătatea mintală.
Unele studii au arătat că probioticele ar putea ajuta la tratarea unor afecțiuni precum depresia, anxietatea, tulburarea din spectrul autist și tulburarea obsesiv-compulsivă.
4. Promovează sănătatea plămânilor
Un beneficiu neașteptat al kombucha este utilizarea sa ca o metodă potențială de tratament pentru silicoză, o boală pulmonară cauzată de expunerea repetată la particulele de silice.
Un model animal realizat în China a descoperit că inhalarea de kombucha ar putea fi o modalitate de a trata silicoza, împreună cu alte câteva boli ale plămânilor cauzate de inhalarea de materiale periculoase.
Acestea fiind spuse, este totuși recomandat să bei kombucha în loc să-l inhalezi.
5. Combate bacteriile
Deși poate părea contraintuitiv, consumul de culturi vii din kombucha poate distruge de fapt multe tulpini de bacterii rele care sunt responsabile de infecții.
În studiile de laborator, s-a descoperit că are efecte antibacteriene împotriva stafilococului, E. coli, Sh. sonnei, două tulpini de salmonella și Campylobacter jejuni.
Multe dintre aceste tulpini de bacterii sunt responsabile de toxiinfecțiile alimentare și de bolile alimentare din întreaga lume.
6. Ajută la gestionarea diabetului
Deși unii practicieni avertizează împotriva kombucha pentru diabetici, se pare că unele cercetări sugerează doar că consumul de soiuri cu conținut scăzut de zahăr ar putea fi de fapt benefic.
Datorită antioxidanților pe care îi conține, s-a demonstrat că ajută la atenuarea simptomelor diabetului la unele modele animale, chiar mai eficient decât ceaiul negru din care este fermentat.
De asemenea, poate ajuta la susținerea funcției ficatului și rinichilor, care sunt în general sărace pentru cei cu diabet.
7. Sprijină sănătatea inimii
Kombucha a fost considerat a fi benefic pentru inimă de ceva timp, deși eforturile de cercetare în acest domeniu au fost limitate.
Cu toate acestea, pare clar că, la modelele animale, kombucha poate ajuta la scăderea nivelului de trigliceride și la reglarea colesterolului în mod natural.
8. Menține funcția hepatică
Ficatul lucrează din greu pentru a filtra și a elimina compușii nocivi, motiv pentru care este o componentă vitală în digestie și sănătatea generală.
Potrivit unor studii in vitro, antioxidanții din kombucha pot proteja ficatul de stresul oxidativ și daunele induse de supradozajul cu acetaminofen .
Reteta Kombucha
Kombucha este ușor de făcut din confortul propriei case. Această rețetă face aproximativ opt căni, dar puteți, de asemenea, să dublați rețeta pentru a face mai multe – și încă aveți nevoie de un singur disc SCOBY, pe care îl puteți găsi la multe magazine de naturiste sau ca parte a unui kit de început pentru kombucha.
Pentru 8 căni
Ingrediente
  • 1 borcan cu canea sau bol mare din sticlă sau metal cu deschidere largă
  • 1 bucată mare de cârpă sau un șervețel
  • 1 disc SCOBY
  • 8 căni de apă filtrată sau distilată
  • ½ cană de zahăr organic din trestie sau miere crudă
  • 4 pliculete de ceai organic
  • 1 cană de kombucha prefabricat
Preparare
  1. Aduceți apa la fiert într-o oală mare pe plită. După ce fierbe, se ia de pe foc și se adaugă pliculețele de ceai (după trei minute) și zahărul, amestecând până se dizolvă zahărul.
  2. Lăsați oala să stea și ceaiul să se înmuie timp de aproximativ 15 minute, apoi scoateți și aruncați pliculețele de ceai.
  3. Lăsați amestecul să se răcească la temperatura camerei (care durează de obicei aproximativ o oră). Odată ce s-a răcit, adăugați amestecul de ceai în borcanul/castronul mare. Introduceți discul SCOBY și 1 cană de kombucha pre-preparat.
  4. Acoperiți borcanul/castronul cu o cârpă sau un prosop subțire de bucătărie și încercați să mențineți cârpa pe loc folosind o bandă de cauciuc sau un fel de cravată. Vrei ca pânza să acopere deschiderea largă a borcanului și să rămână pe loc, dar să fie suficient de subțire pentru a permite aerului să treacă.
  5. Lăsați-l să stea timp de 7-10 zile, în funcție de aroma pe care o căutați. Mai puțin timp produce un kombucha mai slab, care are un gust mai puțin acru, în timp ce un timp mai lung de ședere face ca băutura să fermenteze și mai mult și să dezvolte mai mult gust. Unii oameni spun că au fermentat până la o lună înainte de îmbuteliere cu rezultate excelente, așa că testează lotul la fiecare două zile pentru a vedea dacă a atins gustul și nivelul de carbonatare potrivit pentru tine.
Prepararea Kombucha cu aromă
Rețeta de kombucha de mai sus este pentru un kombucha de bază, fără arome. Puteți încerca să adăugați arome unice, cum ar fi suc de lămâie proaspăt stors sau de lime; „suc” de rădăcină de ghimbir obținut prin amestecarea ghimbirului cu apă; fructe de padure amestecate; și sucuri de portocale, de rodie sau de merișoare proaspăt stoarse.
Puteți folosi și alte arome naturale, cu conținut scăzut de zahăr, dar asigurați-vă că nu includ aspartam sau alți îndulcitori artificiali periculoși .
Recomand să faceți acest lucru după ce a devenit un ceai fermentat și este gata de băut, deși unii oameni preferă să adauge potențiatori de aromă la kombucha cu o zi sau două înainte de a fi gata, astfel încât aroma să se poată intensifica. Oricum pare să funcționeze bine.
Un alt lucru de reținut este că kombucha aromatizat, îmbuteliat, tinde să aibă mai mult zahăr decât cel simplu. Unele mărci adaugă arome cu conținut scăzut de zahăr, cum ar fi sucul de lămâie, lime sau ghimbir, care nu vor crește conținutul de zahăr, dar caută tipurile care au un conținut ridicat de zahăr adăugat, ascuns și care agravează problemele de sănătate.
Depozitarea Kombucha
Odată ce kombucha de casă este complet (sau tocmai v-ați întors de la băcănie), doriți să-l depozitați într-o sticlă transparentă sau într-un borcan de sticlă transparentă, cu un capac bine fixat, de preferință nu din metal, dacă aveți opțiune. Sticlele de plastic se pot umfla sau se pot întări, iar culoarea borcanelor vopsite poate pătrunde în băutură.
Când îmbuteliați kombucha, lăsați 2,5 cm sau mai puțin de aer în partea de sus a sticlei. Acest lucru ar trebui să permită o cantitate adecvată de carbonatare.
Este important să nu agitați niciodată o sticlă din această băutură și să riscați să-i explodeze recipientul. Încercați să țineți toată mâna peste capac în timp ce îl deschideți, pentru a preveni să se desprindă în mod neașteptat.
Asigurați-vă că ați refrigerat băutura pentru a prelungi durata de valabilitate a acesteia. Dacă adăugați aromă, luați în considerare asta atunci când îl depozitați. De exemplu, fructele proaspete se vor deteriora în kombucha cu mult înainte de băutură.
Riscuri și efecte secundare
Poate kombucha să fie dăunătoare? Majoritatea oamenilor experimentează multe beneficii ale kombucha și experimentează puține sau deloc efecte secundare adverse. Cu toate acestea, există câteva pericole și precauții legate de kombucha pe care poate doriți să le luați în considerare.
Efectele secundare Kombucha par a fi mai mult un risc atunci când îl faceți singur, deoarece contaminarea este posibilă, iar discul SCOBY și produsul finit nu sunt testate pentru calitate așa cum sunt atunci când sunt fabricate comercial.
Dacă aveți de gând să vă preparați propria bere, asigurați-vă că utilizați echipament steril, spații de lucru curate și ingrediente de înaltă calitate.
Un mic procent de oameni se confruntă cu balonare, greață, infecții și reacții alergice atunci când beau kombucha. Deoarece are un nivel ridicat de aciditate, este posibil ca acest lucru să poată cauza probleme persoanelor cu probleme digestive, cum ar fi ulcere gastrice, arsuri la stomac sau sensibilitate la alimente foarte acide .
În plus, datorită acidității, puteți ajuta la prevenirea deteriorarii dinților, bându-l dintr-o singură ședință și apoi clătiți gura cu apă.
Persoanele care au imunitatea grav compromisă din cauza anumitor viruși precum HIV/SIDA trebuie să fie atenți la consumarea acestuia, deoarece există întotdeauna posibilitatea ca drojdia să crească bacterii dăunătoare care pot provoca boli. Acest lucru este valabil mai ales pentru soiurile de casă.
Deși nu a fost studiat prea mult la femeile însărcinate, există întotdeauna îngrijorarea că femeile însărcinate nu ar trebui să consume alcool sau cofeină, ambele fiind prezente în kombucha în cantități mici. Consultați-vă medicul înainte de a-l consuma și păstrați-vă aportul cu moderație pentru a preveni orice reacții adverse.
Gânduri finale
  • Kombucha este o băutură fermentată făcută din ceai negru și zahăr.
  • În urma fermentației, devine bogat în oțet, vitamine B, enzime, probiotice, toate acestea contribuind la numeroasele sale beneficii pentru sănătate.
  • Beneficiile potențiale pentru sănătatea kombucha includ o sănătate mai bună a intestinului, o funcție mentală îmbunătățită, un control îmbunătățit al zahărului din sânge și prevenirea bolilor.
  • Există o mulțime de metode pentru a face kombucha acasă, dar implică întotdeauna utilizarea unui SCOBY, care este o cultură simbiotică de bacterii și drojdie.
  • Pentru majoritatea oamenilor, această băutură fermentată poate fi un plus sigur și sănătos la dietă. Cu toate acestea, femeile care sunt însărcinate, precum și cele cu imunitate compromisă sau probleme digestive ar trebui să consulte medicul înainte de consum.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *